392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

„Ma sisakok, holnap tankok, holnapután a fiaitok”

10perc.hu
2023. 02. 26.
„Ma sisakok, holnap tankok, holnapután a fiaitok”

Mintegy 13 ezren gyűltek össze a Brandenburgi kapunál, hogy tiltakozzanak az Ukrajnának szállítandó fegyverek miatt.

Úgy tűnik, nemcsak Orbán Viktor és kormánya gondolkodik úgy, hogy a több mint egy éve dúló orosz-ukrán háborút nem fegyverszállításokkal, hanem tűzszünettel és a béketárgyalások megkezdésével kell lezárni. Németországban több városban tartottak tiltakozást amiatt, mert az Olaf Scholz vezette német kabinet már Leopárd típusú tankokat is szállít a honvédő háborút vívó ukránoknak.

A rendőrség becslése szerint 13 000 ember vett részt a Brandenburgi kapunál tartott német Békemenetben. A résztvevők a fegyverszállítások leállítását követelték, és azt kérték a német kormánytól, hogy más módon próbáljon nyomást gyakorolni Vlagyimir Putyinra, hogy az orosz elnök kénytelen legyen tárgyalóasztalhoz ülni az ukrán vezetéssel – írta a The Guardian.

A demonstrációt a baloldali Links párt tagja, Sahra Wagenknecht és egy veterán feminista civil, Alice Schwarzer szervezte meg. Állításuk szerint a megmozduláson országszerte legalább 50 ezren vettek részt. Wagenknecht kijelentette, egy polgári kezdeményezés kezdetének a szemtanúi, ami egy erős német békemozgalommá válhat rövid időn belül.


A német tüntetők nem Terézanyut akarják megállítani, hanem Putyin agresszióját és a háborút     Fotó: The Guardian


A tiltakozók transzparensein olyanok voltak olvashatók, mint „Ma sisakok, holnap tankok, holnapután a fiaitok”, „Gránátok helyett diplomaták” vagy „Nem az én háborúm, nem az én kormányom”. A lap tudósítójának egy korábbi katona, Norbert – aki a vezetéknevét nem volt hajlandó elárulni – közölte, hogy Németországnak a második világháború után nem volt joga részt venni egy újabb háborúban, amiért egyértelműen a nyugati pénzvilágot hibáztatta.

Érdekesség, hogy a demonstrációtól és magától Wagenknecht-től a saját pártjának a vezetése is elhatárolódott, míg a másik baloldali párt, a szociáldemokraták egyik prominense, Katja Mast azzal vádolta a szervezőket, hogy az orosz propagandát szolgálják. Christian Lindner pénzügyminiszter szintén elítélte a nagygyűlést, mondván: „Aki nem Ukrajna oldalán áll, az a történelem hamis oldalán áll”.

Főkép forrása:
The Guardian/Fabrizio Bensch/Reuters

További cikkek