395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Küszöbön az ukrán ellentámadás – a Challenger 2 harckocsik után a Leopardok is megérkeztek Ukrajnába

10perc.hu
2023. 03. 28.

A német tankok érkezését a német védelmi minisztérium is megerősítette, míg a britek is jelezték, a Challengerek is ukrán területen vannak.

Lassan kezdhetnek aggódni az orosz parancsnokok, hiszen az ukrán hadsereg az elmúlt napokban megkapta azokat a modern hadászati fegyvereket, amivel elindíthatja Kijev a régóta lebegtetett ellentámadását. Mindenesetre harckocsiban nem lesz hiánya Ukrajnának, ugyanis a legnagyobb titokban megérkeztek azok a harckocsik, amelyeket a nyugati országok ajánlottak fel.

Egyrészt megérkezett Ukrajnába az a 18 Leopard2 harckocsi, melyet Németország bocsájtott Ukrajna rendelkezésére. A tankok érkezését a német védelmi minisztérium is megerősítette. Ugyancsak Ukrajnában van már a Berlin által ígért 40 Marder gyalogsági harcjármű és két harckocsi-mentő jármű is. Biztonsági okokból a német kormány nem hozta nyilvánosságra a harckocsik szállításának útvonalát.



„Ahogyan ígértük, tankjaink időben megérkeztek ukrán barátaink kezébe. Biztos vagyok benne, hogy képesek lesznek ezek segítségével megváltoztatni a háború menetét valamennyi frontvonalon” – mondta a The Guardian kérdésére Boris Pistorius német védelmi miniszter.

A 120 mm-es sima csövű fegyverrel és két 7,62 mm-es géppuskával felfegyverzett, 1970-es években tervezett harckocsi a NATO legnépszerűbb tankja akár 42 mérföld/órás sebességre képes. Nagy pontossággal lehet vele célba találni, még durva terepen manőverezés közben is.

Mindenesetre az ukrán haderő óriási lépést tett előre hatékonyságban, hiszen a 18, Németországból érkezett Leopard mellett a portugáloktól három, a svédektől 10, míg a lengyelektől – igaz, a régebbi modellből, a Leopard 2 A4-esből – egy teljes zászlóaljnyit kaptak. Ezen kívül a brit hadügyminisztérium bejelentése szerint a brit Challenger 2 harckocsik is már Ukrajnában vannak, míg úton van 31 darab M1A2 Abrams tank is.



Az elmúlt két hónapban nemcsak Angliában, hanem Németországban is ukrán katonákat képeztek ki a Leopardok összetett fegyverrendszerének használatára a Bundeswehr egyik telephelyén, az alsó-szászországi Munsterben. „Az ukrán katonák nemcsak hihetetlenül motiváltnak bizonyultak, hanem képesek kezelni a technológiát és a bevetési elveket is” – állította a Der Spiegelnek Björn Schulz, a Bundeswehr parancsnoka.

Nagy kérdés, hogy az orosz hadsereg vajon mennyire várja felkészülten az ukrán ellentámadást, és miként tudja felvenni a harcot a most már a legmodernebb nyugati harceszközökkel szemben.

Főkép forrása:
Bundeswehr

További cikkek