392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Ellenállóbb az orosz gazdaság, mint azt a Nyugat gondolta – A visszaesés 12 helyett 2,1 százalékos

10perc.hu
2023. 02. 21.
Ellenállóbb az orosz gazdaság, mint azt a Nyugat gondolta – A visszaesés 12 helyett 2,1 százalékos

Moszkva máris megtalálta az Európa által szankcionált energiaexport pótlását, és ma már Kína, India és más országok folyamatosan vásárolják fel az orosz olajat.

Nagyon úgy tűnik, hogy az orosz gazdaság sokkal kisebb mértékben érintették meg az ukrajnai invázió miatt bevezetett nyugati szankciók, mint azt az Európai Unió tagállamai remélték. Ha szigorúan a számokat nézzük, a remélt 12 százalék helyett mindössze 2,1 százalékkal esett vissza Oroszország gazdasága.

A BBC szerint ugyan sokan az adatok megbízhatatlanságával magyarázzák mindezt, vélhetően alaposan meglepte a világot az orosz gazdaság rugalmassága. Ugyanis a szankciók ellenére a magas energiaárak – kőolaj és földgáz –, valamint a katonai ipar fellendülése talpon tartja Moszkvát.

Ráadásul csak kezdeti sokkot okozott az, hogy a 2022. február 24-én elindított ukrajnai inváziót követően nyugati cégek százai vonultak ki Oroszországból. Tény, bezárt az oroszországi tőzsde, a rubel elkezdett zuhanni, az emberek sorra vették ki a bankszámlájukról a pénzüket – és ez arra a következtetésre engedte a nemzetközi pénzvilágot, hogy a szankciókkal minimum 15 százalékkal csökken az orosz gazdaság, míg Joe Biden amerikai elnök, már 50 százalékos visszaesésről beszélt.


A Kreml eddig megoldotta az orosz gazdaság talpon maradását     Fotó: TASSZ


Ám ez nem következett be, ugyanis 2022 nagy részében Oroszország energiaexportja nem állt le. Ugyanis a szankciók miatt maximum az európai szállítások szenvedtek jelentős visszaesést, ugyanakkor ma már Kína, India és más országok folyamatosan vásárolják fel a Nyugatnak nem kellő orosz olajat.

Az olaj, a gáz, a kőolajtermékek és más orosz exportcikkek, köztük az élelmiszerek és a műtrágyák világpiaci árának emelkedése hozzájárult Oroszország exportbevételeinek növekedéséhez. Ráadásul a kivonult nyugati cégek helyét helyi vállalkozók foglalták el: a McDonald’s helyett júniusban megjelent a „Vkusno i Tocska”, azaz „Ízletes és ennyi” hálózat, amely lassan igazi sikertörténetté válik.

Bár a feldolgozóipar és a kiskereskedelem volt néhány olyan ágazat, amely 2022-ben visszaesett, ugyanakkor az orosz fegyveres erők számára történő felszerelések előállítása az ország gyárainak folyamatos megrendelést és munkát biztosított, és az autók helyett fegyverek gyártásával lendítette fel a gazdaságot.


A McDonald’s helyett júniusban megjelent a „Vkusno i Tocska”, azaz „Ízletes és ennyi” hálózat     Fotó: rosbalt.ru


A bevezetett szankciók sem voltak tökéletesek, ugyanis bőven voltak olyanok, akik ezeket kijátszva továbbra is üzleteltek Oroszországgal. Például olyan országokon keresztül növelték Moszkva bevételeit, melyek nem voltak rajta a szankciós listákon, de egyre gyakrabban merült fel a kriptovaluták használata is.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a szankcióknak nincsenek hatásaik Moszkvára, ám ezek – most már jól láthatóan – csak hosszútávon lehet olyan hatással, amit nyugaton remélnek tőle. Ugyanis rövidesen érezhető lesz a csúcstechnológiás termékek, például a mikrochipek beszerzésének nehézségei, melyek hiánya visszafogják majd a termelést, illetve csökkentik az olaj- és gázmezők kitermelését.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek