EUR: 369,42 Ft
USD: 345,38 Ft
CHF: 379,21 Ft
GBP: 428,55 Ft
RON: 74,38 Ft
RSD: 3,15 Ft

Mai névnap:

Június 30-ig hordják az ársapkát az élelmiszerek! Akciók meghirdetésére kötelezi a kormány az élelmiszerláncokat

Gazdasági hírek
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ahogy arra számítani lehetett, az árstopot újabb két hónappal meghosszabbította a kormány, amely elég vad elképzeléssel akarja árcsökkentésre kötelezni az élelmiszeráruházakat.

Noha szinte mindenki, aki csak egy kicsit is ért a gazdasághoz, azt tanácsolta a kormánynak, hogy vezesse ki az inflációt gerjesztő árstopot, Orbán Viktor kabinetje mégis úgy döntött, hogy június 30-ig meghosszabbítja az élelmiszerekre bevezetett árstopokat.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón a szokott indokokkal – brüsszeli szankciók és az orosz-ukrán háború – magyarázta a döntést. Kijelentette, amíg tart a háború és szankciók vannak, addig infláció is van. Ugyanakkor jelezte azt is, hogy figyelik a nagy élelmiszerláncok árpolitikáját.

Mint kiderült, azért ennél jóval többről van szó, ugyanis nemcsak figyelik, hanem rendeletekkel be is avatkoznak az árképzésbe. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, a kormány az árak letörése érdekében új eszközt vezet be legkésőbb július 1-jétől. Akciók meghirdetésére fogja kötelezni a jelentős árbevétellel rendelkező élelmiszer-kereskedelmi láncokat.


Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, július 1-től árcsökkentő akciókra kötelezik az élelmiszer-láncokat   Fotó: MTI/Bruzák Noémi


Az alapvető élelmiszereket 20 kategóriába sorolják, ilyen lehet például a baromfihús, a sajt vagy a kenyér, a péksütemény, a zöldség, a gyümölcs és a felvágott. Az érintett kereskedelmi egységeknek valamennyi kategóriában egy-egy szabadon választott terméket kell az akciót megelőző 30 napban tapasztalt legalacsonyabb árnál legalább tíz százalékkal olcsóbban kínálni.

Az akciókra hetente kell kijelölni a termékeket. Az akció nem vonatkozhat árstopos termékre. Az intézkedés várhatóan a jelentős árbevétellel rendelkező élelmiszerláncokat érinti majd, a legkisebb boltokra nem vonatkozik.