Az Eurostat friss adatai szerint több mint másfél év után először csökkent Magyarországon az élelmiszer-infláció. Raskó György agrárközgazdász a Spirit FM Aktuál című műsorában azonban úgy vélekedett, egyes termékek esetében a drágulás tovább folytatódik.
Raskó a műsorban kifejtette: a globális piacon a nyersanyagárak kivétel nélkül csökkenek, a búza, a kukorica, növényi olajok olyan trendet mutatnak, ami úgy tűnik, a növekedési ütem megáll, és elkezdődik egy visszarendeződés. "Egy termékcsoport van, ahol nem várható csökkenés, mégpedig a húsoknál, itt a következő hónapokban nem várható jó hír, sőt, a sertéshús ára tovább nő" - mondta a szakértő.
Az agrárközgazdász közölte, az uniós piac egységes, az élelmiszer szabadon áramolhat, ez árstabilizációt is jelent, esetleg az árfolyam befolyásolhatja az árakat. A forint az utóbbi időben erősödött, vagyis az alapvető élelmiszerek emiatt importból olcsóbban beszerezhetők – írta az atv.hu.
A kereskedők az ársapka miatt inkább importból vásárolnak, például a tejtermékek így olcsóbban szerezhetők be, és a húsfélék importja lehetővé teszi, hogy a magyar kiskereskedelemben az árak a fogyasztók számára kedvezőbb irányt vehetnek - mondta az agrárközgazdász.