392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Joe Biden: jön az adóemelés!

10perc.hu
2021. 03. 16.
Joe Biden: jön az adóemelés!

Az amerikai elnök 1993 óta az első nagy szövetségi adóemelésre készül az Egyesült Államokban, hogy megteremtse a bejelentett, majd 2 billiárd dolláros mentőcsomagjának gazdasági alapjait.

Nemrég írt arról a 10perc.hu, hogy az amerikai gazdaság talpraállítása érdekében Joe Biden és kormánya egy 1900 milliárd dolláros mentőcsomagot követő hosszú távú gazdasági programot szeretne megvalósítani, és a mentőcsomagot már a szenátus meg is szavazta. Nos, a Bloomberg különböző Fehér házi forrásokra támaszkodva megírta, hogy a program finanszírozása miatt Biden elnök komoly adóemelésre készül.

Ennek keretében a Biden-kabinet valószínűleg hatályon kívül helyezi majd Donald Trump korábbi elnök 2017. évi adótörvényének azon részeit, amelyek a vállalatoknak és a magas keresetű embereknek kedveznek. A javaslatok között szerepel például a társasági adó 21-ről 28 százalékra emelése, bizonyos vállalkozások adókedvezményeinek csökkentése, illetve az évente több mint 400 000 dollárt kereső magánszemélyek jövedelemadó-kulcsának emelése.



Ugyanis az amerikai kormány nemcsak hitelből, az államadósságot növelve szeretné finanszírozni a gazdaság újraindítását és működtetését. A kiszivárgott információk szerint 1993 óta az első nagy szövetségi adóemelés készül az Egyesült Államokban. Ugyanakkor Biden és tanácsadói pontosan tudják, hogy komoly teszt lesz egyrészt a választópolgároknál, másrészt a demokrata pártban is az adóemelési tervük. Elemzések szerint, ha elfogadásra kerül az új adócsomag, az egy évtized alatt 2100 milliárd dolláros bevételhez juttathatják az országot, de a kevésbé optimisták a Bloomberg szerint egy 500 milliárd dollárt eredményező csomaggal is elégedettek lennének.

Ugyan az átfogó adóemelési programot még hivatalosan nem jelentették be, de ha megszavazza a törvényhozás mindkét háza, akkor az új adóintézkedések valószínűleg 2022-ben lépnek hatályba, bár egyes törvényhozók és a közigazgatáson kívüli Biden-támogatók is amellett érveltek, hogy addig ne vezessék be, amíg a járvány okozta munkanélküliség magas szinten van.

Főkép forrása:
CNN

További cikkek