393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Jemen fővárosát bombázzák a szaúdiak

10perc.hu
2021. 03. 09.
Jemen fővárosát bombázzák a szaúdiak

A légitámadások célpontjai húti katonai objektumok voltak a fővárosban és más régiókban is.

A nemzetközi közösség által elismert jemeni kormánnyal szembeszegülő húti lázadók 2015 óta állnak háborúban a Szaúd-Arábia által vezetett, az Egyesült Arab Emírségeket is magába foglaló katonai koalícióval, miután az beavatkozott a Jemenben zajló polgárháborúba. Az intervenciót megelőzően, 2014 végén a hútik elfoglalták az ország fővárosát, Szanaát, mely azóta is a birtokukban van.

Az elmúlt hétvégén a Szaúd-Arábia által vezetett koalíció légicsapásokat mért Jemen fővárosára. A szaúdi megtorló akció elsősorban Szanaát célozta: számos bomba hullott a városra. Egy a szanaai egyetem közelében fekvő katonai épületegyüttes felett fekete füst gomolygott szemtanúk beszámolói szerint – írta a Reuters. A hútik által működtetett Al Masirah televízió állítása szerint a koalíció harci gépei bombázták al-Nahda és Attan régiókat is.



A bombázások célpontjai húti katonai objektumok voltak a fővárosban és más régiókban is. Az Irán által támogatott húti lázadók ezt megelőzően drónokkal támadtak szaúd-arábiai városokat. A szaúd-arábiai állami média jelentése szerint szaúdi polgári személyek, illetve civil célpontok elleni támadásaikkal a jemeni hútik átlépték a ’’Vörös Vonalat”. Rijád nem határozta meg pontosan a támadások helyszíneit, azonban a dzsiddai amerikai konzulátus értesülései szerint a Vörös-tenger parti Dzsidda közelében, illetve a déli Khamis Mushait városában észleltek dróntámadásokat és az ezekkel együtt járó robbanásokat.

Jemen megfigyelők szerint valójában egy proxy-háború színhelye, mely a térség két meghatározó, egymással rivalizáló állama, Szaúd-Arábia és Irán között zajlik egy harmadik helyszínen. A húti lázadókat Irán támogatja, bár ők tagadják, hogy a perzsa állam eszközei lennének a Szaúd-Arábia elleni hadviselésben. Állításuk szerint ők a korrupt jemeni rendszer és a külföldi katonai agresszió ellen vették fel a küzdelmet.



Joe Biden, az Egyesült Államok újonnan megválasztott elnöke véget kíván vetni a hosszú évek óta tartó jemeni polgárháborúnak, mely több tízezer ember életébe került, e mellett pedig humanitárius katasztrófához vezetett az Arab-félsziget déli részén elterülő országban. Ahogy azt a 10perc.hu megírta, hivatalba lépése után Biden a polgárháború befejezésére szólította fel a Jemenben szembenálló feleket, önmérsékletre legfőbb térségbeli szövetségesét, Szaúd-Arábiát. A béketárgyalások mielőbbi megkezdése érdekében Washington leállította bizonyos fegyverek exportját Szaúd-Arábiába, illetve törölte a hútikat a Washington által nyilvántartott terrorszervezetek listájáról.

Mindez azonban egyelőre kevésnek bizonyult az elkeseredett harcok lecsillapításához: a hútik ostrom alá vették a jemeni kormány utolsó északi erősségét, az olajban gazdag régió központját, Maribot. E mellett pedig folyamatos dróntámadásokat hajtanak végre szaúd-arábiai célpontok ellen. A Marib környéki harcokban több százan estek el mindkét oldalon az elmúlt hetekben.



Jemenben a hetedik éve zajló polgárháború, illetve a külföldi katonai beavatkozás miatt éhínség tombol, mint arról korábban már beszámoltunk. Az ENSZ nemzetközi adományokat gyűjtött az éhező lakosság megsegítésére, kimutatásaik szerint mintegy 4 milliárd dollárra lenne sürgősen szükség a válsághelyzet kezeléséhez. Az adományozók - melyek közül kiemelendő az Egyesült Államok, Németország, az Egyesült Arab Emírségek, Nagy-Britannia és az Európai Unió - által együttesen felajánlott pénzsegély összege azonban mindössze 1,7 milliárd dollárt tett ki – az AP hírügynökség korábbi híradása szerint. Ez még a tavaly folyósított 1,9 milliár dollárnyi segélynél is kisebb összeg.

Főkép forrása:
Reuters

További cikkek