393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Idén mindenképpen marad a rezsicsökkentés! Az árstop megsértése miatt csak januárban 333 milliós büntetést osztottak ki

10perc.hu
2023. 04. 06.
Idén mindenképpen marad a rezsicsökkentés! Az árstop megsértése miatt csak januárban 333 milliós büntetést osztottak ki

A kormány a csökkentett energiaárakat az átlagfogyasztás keretén belül december végéig biztosan megtartja, míg 2023-ban az állam mindenképpen átveszi a vízközműveket és egységes ártarifát dolgoz ki országos szinten.

Több fontos kormánydöntésről számolt ma be a Kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, az idei költségvetési tervezésben minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy fennmaradjon a rezsicsökkentés és így az átlagfogyasztásig változás nem lesz az energiaárakban.

Bejelentette, hogy a kormány beavatkozik az energiaszolgáltatók és a vállalkozások szerződéseibe – elsősorban a kis-, és középvállalkozások az érintettek –, hogy módosíthassák azokat a jelenleg érvényben lévő piaci ár szerint. Az intézkedés 10 ezernél is több céget, és mintegy 4 ezer intézményt, egyházi szervezetet érint, és az olcsóbb gáz- és áramár miatt az MVM-nek mintegy 19-20 milliárd forintos veszteséget kell elszenvednie.

Az állam átveszi a víziközműveket. A vízveszteség jelenleg átlagosan 20 százalék – Magyarország egyes helyein 60 százalékos – is lehet az elavult hálózat és a vezetékhibák miatt. Ráadásul többszörös különbség van a víz árában az ország különböző pontjain, így a kormány egységes árrendszert fog bevezetni, a projektnek Lantos Csaba és az Energiaügyi Minisztérium lesz a felelőse.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beszámolt az országos árstoprazzia eredményeiről, ami január 23. és 29. között zajlott. Több mint 468 üzletben végeztek ellenőrzést, 334 eljárás indult és 179 ügyben állapítottak meg jogsértést. 333,3 millió forintnyi bírságot szabtak ki. Az ellenőrzés most is zajlik, így drága lesz a húsvét a trükköző boltoknak.

Főkép forrása:
MTI/Balogh Zoltán

Hirdetés

További cikkek