EUR: 385,90 Ft
USD: 354,52 Ft
CHF: 387,16 Ft
GBP: 436,63 Ft
RON: 78,41 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Hazudtak az oroszok! Nincsenek katonai felszerelések az ukrajnai atomerőművekben

Orosz-ukrán háború
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Twitter/Hromadske

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója a szervezet szakértőivel összesen négy erőművet vizsgált át.

Nem először fordul elő az orosz-ukrán háború lassan egyéves történetében, hogy kiderül, hogy a hadviselő felek – finoman fogalmazva – nem a valóságot próbálják a világgal elhitetni. Mint ahogy a 10perc.hu is megírta az orosz Külső Hírszerző Szolgálat hétfői bejelentését, miszerint Ukrajna atomerőművek területén tárol nyugati országoktól kapott rakétákat és tüzérségi lőszert.

Nos, kiderült, egy szó sem igaz az egészből. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója a szervezet szakértőivel összesen négy erőművet vizsgált át, és az ellenőrzések eredménye negatív volt, nem találtak katonai felszerelést az ukrajnai nukleáris létesítményekben.

Grossi az Európai Parlament külügyi bizottságának meghallgatásán cáfolta az orosz bejelentést. Hozzátette, ez a második alkalom – még ősszel piszkos bombák gyártásával vádolták meg Kijevet –, hogy a NAÜ-nek sikerült megcáfolnia az orosz részről jövő valótlan állításokat, hogy ezekben a létesítményekben veszélyes, illegális tevékenységek folynak.