EUR: 372,00 Ft
USD: 346,63 Ft
CHF: 383,44 Ft
GBP: 428,19 Ft
RON: 75,01 Ft
RSD: 3,17 Ft

Mai névnap:

Ha bedobod a svéd haláltakarítást, megújul az otthonod

Otthon
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: freepik.com

A fura nevű módszer egyik alaptézise, hogy mindenkinek van olyan fiókja, amit alig tud becsukni, ami azt jelenti, hogy bizony itt az ideje selejtezni.

Első hallásra – talán még másodikra is – úgy tűnhet, hogy a svéd haláltakarítás a skandináv krimik legújabb része, ám az ötletgazda, Margareta Magnussen így nevezte el azt a módszert, melynek segítségével megszabadíthatjuk életünket a felesleges dolgoktól és otthonunkat rendezetté varázsolhatjuk.

Magnussen szerint már harmincéves kor felett el lehet kezdeni a módszert, akkor is, ha olyankor még nagyon távol vagyunk a haláltól. Szerinte ugyanis mindenkinek van olyan fiókja, amit alig tud becsukni, ami azt jelenti, hogy bizony itt az ideje selejtezni. A bien.hu a módszer alapján csak azon tárgyak megtartását javasolja, amit vagy rendszeresen használunk, vagy tényleg erős érzelmi kötődés fűz hozzájuk.


A svéd haláltakarítást a ruháiddal érdemes kezdeni, az a legkönnyebb: amit nem vettél fel egy éve, automatikusan mehet a levesbe      Fotó: freepik.com


A módszer segítségével olyan dolgokkal fogjuk körbevenni magunkat, amik igazán számítanak és hozzátesznek életünkhöz. Amit pedig feleslegesnek ítélünk, nem feltétlenül kell kidobnunk, eladhatjuk vagy tovább ajándékozhatjuk egy rokonnak, barátnak, vagy rászorulónak.

A svéd haláltakarítást a ruháiddal érdemes kezdeni, az a legkönnyebb: amit nem vettél fel egy éve, automatikusan mehet a levesbe. Ahogy az is, ami nem jó rád. Felejtsük el a „majd belefogyok” és „majd megvarrom” frázisokat, tudjuk, hogy ez sosem fog megtörténni.


Itt a lehetőség, hogy rendet tegyél az íróasztalodon is, hiszen a lelkednek is jót tesz, ha nincs sok felesleges dolog az asztalon    Fotó: freepik.com


A ruhák után jöhetnek a bútorok. Minden olyan darabtól szabadulj meg, ami kopott, nem használod ki, vagy csak egyszerűen nem tetszik. Ha a környezetedben nem kell senkinek a bútorod, fotózd le és hirdesd meg, bizonyára lesz, aki olcsón vagy ingyen szívesen elviszi.

A végén a digitális tulajdonaidra is sor kerülhet. Amikor éppen az év eleji ellenőrzéseket, átállításokat végzed rajtuk, akkor már itt a lehetőség, hogy rendet tegyél a gépeden is, hiszen a lelkednek is jót tesz, ha nincs sok felesleges ikon az asztalon.