EUR: 380,99 Ft
USD: 349,85 Ft
CHF: 381,85 Ft
GBP: 432,66 Ft
RON: 76,95 Ft
RSD: 3,25 Ft

Mai névnap:

Görög vasúti tragédia: már 38-ra emelkedett az elhunytak száma, a katasztrófa miatt lemondott a közlekedési miniszter

Nagyvilág
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: BBC/Reuters

A halottak azonosításához az eltűntek rokonaitól DNS-mintát vesznek, és kiderült emberi mulasztás okozta kedd éjjel a személy és tehervonat összeütközését.

Amint arról a 10perc.hu is beszámolt, szörnyű közlekedési katasztrófa történt Görögországban. Larisszától nem messze nagy sebesség mellett egymásnak ütközött egy 350 főt szállító személyvonat és egy tehervonat. A görög tűzoltóság ezekben a percekben megerősítette, hogy további két ember meghalt, így az ütközésben összesen 38 ember vesztette életét.

A vonatbaleset után még mindig eltűnt emberek hozzátartozói DNS-mintákat szolgáltattak az elhunytak azonosításához – erősítette meg a közeli Larisszában található kórház szóvivője. "Ugyanis a kigyulladt vonatkocsiban a hőmérséklet elérte 1300 fokot, ezért a halottak egy részének azonosításához szükség van a családtagok DNS-ére" – jelentette be Larissza polgármestere, Apostolos Kalogiannis.


Eddig 33 ember adott DNS-mintát, és sok rokon jelenleg a kórházban várakozik, hogy híreket halljon szeretteiről, és ha szükséges mintát adjon. A hatóságok sok esetben azt sem tudják, hogy az érdeklődők hozzátartozóinak holttesteit vagy azok maradványait a városi kórházba vagy a közeli egyetemi kórházba szállították.

A Görög Vasutak Szervezetének (OSE) dolgozóit képviselő szakszervezet vezetője szerint a vizsgálat eddigi adatai szerint a baleset emberi mulasztás miatt történt. Nikos Tsikalakis kijelentette, hogy egy ilyen tragédia több ok miatt történik meg, így ahhoz, hogy kiderüljön a teljes igazság, még hosszú vizsgálatokra van szükség.


A tragédia miatt beadta lemondását Kosztasz Karamanlisz (középen) görög infrastrukturális és közlekedési miniszter     Fotó: BBC/AP


Noha az ilyesfajta felelősségvállalás Magyarországon nem ismert, Görögországban más jellemzi a politikai vezetőket. A tragédia miatt beadta lemondását Kosztasz Karamanlisz görög infrastrukturális és közlekedési miniszter. „Amikor valami ilyen katasztrófa történik, egyszerűen nem tehetek úgy, mintha meg sem történt volna. Egyszerűen nem tudnám így folytatni. Ezt hívják politikai felelősségnek” – indokolta lemondását.

Közleményében közölte, kötelességének érzi, hogy lemondjon az elhunyt emberek emléke iránti tisztelet jeleként. „Vállalom a felelősséget a görög állam és a görög politikai rendszer hibáiért a tragédia után. Szívem legmélyéből sajnálom a hozzátartozójukat elveszítő családokat és szeretném a részvétemet kinyilvánítani" – állította Karamanlisz.