393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Szörnyű tragédia! Harminchatan meghaltak, hatvanhatan megsérültek a görögországi vonatkatasztrófában

10perc.hu
2023. 03. 01.
Szörnyű tragédia! Harminchatan meghaltak, hatvanhatan megsérültek a görögországi vonatkatasztrófában

Görögország északi részén, Larissza közelében összeütközött egy tehervonat és egy legalább 350 embert szállító személyvonat, a mentésben 150 tűzoltó vesz részt, 17 járművel és 4 daruval, de a helyszínen van már legalább harminc mentőautó.

Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb vasúti katasztrófája történt tegnap éjjel, amikor Görögország északi részén, Larissza közelében összeütközött egy tehervonat és egy legalább 350 embert szállító személyvonat. A szörnyű balesetben legalább 36-an meghaltak, hatvanhatan megsérültek, akik közül hatan életveszélyes állapotban fekszenek a közeli kórház intenzív osztályán.

A mentés jelenleg is folyik, melyben 150 tűzoltó vesz részt, 17 járművel és 4 daruval, de a helyszínen van már legalább harminc mentőautó. Főleg az első négy vasúti kocsira koncentrálnak, amely az ütközést követően kisiklott. Az első két kocsi szinte teljesen megsemmisült, miután teljesen kiégett.


A vonatbaleset helyszínéül szolgáló thesszáliai régió kormányzója a helyi médiának elmondta, hogy a két vonat ugyanazon a vágányon haladt. Konsztantyinosz Agorasztos a Skai TV-nek elmondta, hogy nagy sebességgel ütköztek egymásnak a vonatok. „A helyközi személyvonat Athénból Szalonikiba tartott, és az eddigi vizsgálatok szerint egyik mozdonyvezető sem tudta, hogy vele szemben jön a másik vonat” – mondta a kormányzó.

A BBC stábjának a túlélők rémálomszerű 10 másodpercről meséltek, amikor a vonatkocsijuk felborult, és az ütközést követően felcsaptak a lángok. "Nagy csattanást hallottunk. Felborult a kocsi az oldalára, majd hirtelen abbamaradt minden. Ám kitört a pánik, hiszen a kiszakadt kábelek miatt tűz ütött ki. Mindenhonnan lángok fenyegettek" - mondta egy 28 éves utas, Stergios Minenis, aki kiugrott a teljesen összetört vagonból.


A mentés jelenleg is folyik, melyben 150 tűzoltó vesz részt    Fotó: BBC/AFP


Minenis mindenhol roncsokat, lógó kábeleket, tüzet, betört ablakokat látott és sikoltozó embereket hallott. Mindenki úgy menekült, ahogy csak tudott, a Reuters hírügynökség jelentése szerint a kitört ablakokon keresztül próbált mindenki kimászni a pokollá vált vagonokból.

„A mentők helyzete nagyon nehéz volt az ütközés súlyossága miatt. Soha életemben nem láttam ilyet. Tragikus. Öt órával tragédia után is holttesteket találunk” - mondta Vasszilis Varthakoyiannis tűzoltóság szóvivője az AFP hírügynökségnek.

„Egy szörnyű tragédiát élünk át. Élve, de súlyosan sérült embereket húzunk ki... halottak vannak sokfelé. Egész éjszaka itt dolgoztunk, és itt is maradunk, amíg meg nem találjuk az utolsó embert" - mondta egy önkéntes mentő.

Főkép forrása:
BBC
Címkék:
#Katasztrófa

További cikkek