390.68 Ft

364.51 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Gordon Murray T.50 hiperautó

10perc.hu
2020. 09. 04.
Gordon Murray T.50 hiperautó

Nettó 1,2 milliárd forintba kerül a T.50s, az augusztus elején bemutatott T.50 hipersportautó versenyváltozata. Az alapváltozat eleve egy aerodinamikai csoda, amit most még tovább csiszoltak.

A tetőn egy 1758 mm széles deltaszárnyat helyeztek el, ami több mint másfél tonnával préseli az aszfalthoz a kocsit, amely egyébként mindössze 890 kilót nyom – 94 kilóval kevesebbet, mint az eleve fenomenálisan könnyű T.50.

A brutális leszorítóerőnek köszönhetően az autó képes volna akár fejjel lefelé is haladni – igaz, ahhoz 282 km/órával kellene mennie. Az aerodinamikai csomag a fékezésben is segít: akár 3g-vel lassul az autó!

A V12-es motort is áthangolták: mivel a versenypályán nem kell betartani az emissziós és zajnormákat, a 3,9 literes motor teljesítményét 663 lóerőről 730 lóerőre emelték – ebben a tetőn elhelyezett légbevezető kürtő átdolgozása is szerepet játszott. A közúti modell manuális sebességváltója helyett egy hatfokozatú duplakuplungos egység csatlakozik a motorhoz.

Az utasteret lecsupaszították, a vezetőt hatpontos öv szorítja a karbonhéjas ülésbe. Az egyik utasülést meghagyták, hátha valaki kíváncsi arra, mit tud versenypályán az elképesztő szerkezet.

A szénszálas monocoque vázszerkezet maradt, de a karosszériapanelek, valamint a futómű komponensei vadonatújak. Ezzel összefüggésben a szabad hasmagasság is csökkent: elöl és hátul egyaránt 40 mm-rel.

Míg a Gordon Murray T.50-ből száz darab készül, a T.50s-ből csupán huszonöt. Utóbbiak gyártásához csak akkor fognak hozzá, amikor befejezték az utcai modellekét – ez 2023 első negyedévére várható.

Főkép forrása:
gordonmurrayautomotive.com

További cikkek