394.25 Ft

369.98 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Gazdasági világrekord: 161 milliárd dolláros nyereséggel zárta a tavalyi évet az Aramco

10perc.hu
2023. 03. 13.

Az Amnesty International adatai szerint soha nem ért el ilyen sokkoló eredményt egy olaj- és gázipari cég a fosszilis tüzelőanyagok eladásából.

Egyszerűen sokkolta a világot a szaúdi Aramco éves beszámolója, amiből kiderült, hogy 2022-ben 161 milliárd dolláros (!!) nyereséget ért el a cég a megugró energiaáraknak és a növekvő globális keresletnek köszönhetően. Az Amnesty International adatai szerint soha nem ért el ilyen eredményt egy olaj- és gázipari cég a fosszilis tüzelőanyagok eladásából.

A The Guardian elemzése szerint a nagyrészt állami tulajdonban lévő vállalat nyeresége 46 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Éves eredményével nagyobb nyereséggel zárt, mint a Shell (39,9 milliárd dollár), a BP (27,7 milliárd dollár), az Exxon (56 milliárd dollár) és a Chevron (36,5 milliárd dollár) együttesen. Holott ezen cégek többsége is rekordszinten teljesített tavaly.


A nagyrészt állami tulajdonban lévő vállalat nyeresége 46 százalékkal nőtt az előző évhez képest    Fotó: The Guardian


A világ legnagyobb olajvállalata – 95%-ban a szaúd-arábiai kormány tulajdonában van – nem is szűkmarkúskodik a rekordnyereséget követően. Egyrészt 19,5 milliárd dollár osztalékot oszt ki csak a negyedik negyedéves kereskedés után. Ezen kívül az igazgatóság javaslata szerint minden olyan befektető, akinek legalább 10 részvénye van, az kap egy bónuszrészvényt.

Az Aramco vezetése megerősítette, hogy folytatja a beruházásokat, és a tavalyi 37,6 milliárd dollár helyett a következő években várhatóan 45 és 55 milliárd dollárra emelik a fejlesztésre szánt büdzsét. Ráadásul a maximális termelési kapacitást 2027-ig napi 13 millió hordóra fogják növelni.

Főkép forrása:
The Guardian

Hirdetés

További cikkek