390.68 Ft

364.51 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Fülöp herceg sírja felett talán kibékül Vilmos és Harry

10perc.hu
2021. 04. 15.
Fülöp herceg sírja felett talán kibékül Vilmos és Harry

Az edinburghi herceg halála feletti gyász arra is alkalmat teremthet számukra, hogy nagyapjuk temetésén végleg félretegyék személyes ellentéteiket.

Gyászol egész Nagy-Britannia, hiszen elhunyt Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet brit uralkodó férje. A majd száz évet élt főrangú nemes halála talán elhozza két unokájának, Vilmos és Harry hercegnek a békülését is, hiszen mindketten imádták a nagypapájukat. Szinte kivétel nélkül úgy gondolja mindenki, hogy a két fiatal herceg között felmerült súrlódásoknak, vitáknak a lehető leghamarabb véget kell vetni. Ezt a fajta a népakaratot mondta ki a BBC-nek nyilatkozva Sir John Major volt brit miniszterelnök, aki 1990 és 1997 között volt az Egyesült Királyság kormányfője.

„Közösek az érzelmeik, közös a nagypapájuk halála feletti gyászuk. Úgy gondolom, itt a megfelelő pillanat a kettejük közötti bármiféle nézeteltérés rendezésének, ha ilyenek léteznek” - mondta a veterán brit politikus, aki évtizedek óta szoros személyes kapcsolatot ápol Vilmossal és Harryvel, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő első- és másodszülött fiával, ugyanis édesanyjuk halálát követően a brit kormány Majort nevezte ki Vilmos és Harry különleges megbízatásokkal felruházott gondviselőjévé.

Vilmos – az Egyesült Királyság majdani uralkodója – és öccse, Harry az elmúlt hónapokban számos egyértelmű jel és félhivatalos beszámoló szerint eltávolodott egymástól, és viszonyuk korántsem felhőtlen. Egyrészt Vilmos igencsak rossznéven vette, hogy öccse tavaly visszalépett a brit királyi család magas rangú tagjaként addig ellátott hivatalos feladataitól és amerikai feleségével, Meghan Markle-lal együtt az Egyesült Államokba költözött. Harry pedig az Oprah Winfrey-nek adott televíziós interjúban közölte, jelenleg a távolságtartás a legjobb jelző kettejük kapcsolatára.



Sokan úgy vélik, szeretett nagyapjuk szombati temetése jó alkalom lesz a két testvér számára a közeledésre, főleg annak tükrében, hogy Diana kisebbik fia kijelentette, az idő remélhetőleg majd mindent orvosol közte és Vilmos között. Egy biztos, mindketten nagyon szépen emlékeztek meg az elhunyt Fülöpről: Vilmos a hazafiságát emelte ki, míg Harry olyasvalakiként jellemezte őt, aki képes volt magára vonni bárki figyelmét a kedvességével.

„Szerencsésnek mondhatom magam, hogy eddigi felnőttkorom jelentős részében is magam mellett tudhattam a nagyapámat, mégpedig jóban és a legnehezebb időszakokban egyaránt. Biztos vagyok abban, hogy kalandos személyisége és remek humora a gyerekemnek is örök útravaló lesz az életben” – fogalmazott a trónörökös.

Harry szerint nagyapja a királynő sziklaszilárd támasza volt, ugyanakkor legendás volt évődő megjegyzéseiről is. „Folytathatnám a magasztalását, de tudom, hogy ő viszont azt mondaná mindnyájunknak, sörrel a kezében, hogy eredjetek a dolgotokra” – jelentette ki Harry.



Ugyanakkor a The Telegraph megtudta, a két herceg nem egymás mellett kíséri utolsó útjára a nagyapjukat, hanem unokatestvérüket, a 43 éves, nemrég elvált Péter Fülöpöt veszik majd közre. A temetésen sem egymás mellett foglalnak helyet az ültetési rend szerint, ugyanis Vilmos a felesége, Katalin hercegné mellett foglal helyet a kápolnában, míg Harry – akit állapotos felesége nem kísért el a szertartásra – az unokatestvére mellé kapott besorolást.

A lap megtudta, hogy nem véletlen ez a párosítás, hisz a 43 éves Péter Fülöp a lehető legjobb ember arra, hogy diplomatikusságával és kedvességével egyrészt megakadályozza az esetleges szóváltást a hercegek között, vagy éppenséggel elősegítse kettejük békülését.

Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet királynő férje múlt pénteken hunyt el életének századik évében. Temetése szombaton, április 17-én lesz a királyi család windsori rezidenciáján.

Főkép forrása:
The Telegraph/AFP

További cikkek