EUR: 370,55 Ft
USD: 346,73 Ft
CHF: 380,98 Ft
GBP: 430,99 Ft
RON: 74,60 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Fülöp herceg sírja felett talán kibékül Vilmos és Harry

Nagyvilág
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: The Telegraph/AFP

Az edinburghi herceg halála feletti gyász arra is alkalmat teremthet számukra, hogy nagyapjuk temetésén végleg félretegyék személyes ellentéteiket.

Gyászol egész Nagy-Britannia, hiszen elhunyt Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet brit uralkodó férje. A majd száz évet élt főrangú nemes halála talán elhozza két unokájának, Vilmos és Harry hercegnek a békülését is, hiszen mindketten imádták a nagypapájukat. Szinte kivétel nélkül úgy gondolja mindenki, hogy a két fiatal herceg között felmerült súrlódásoknak, vitáknak a lehető leghamarabb véget kell vetni. Ezt a fajta a népakaratot mondta ki a BBC-nek nyilatkozva Sir John Major volt brit miniszterelnök, aki 1990 és 1997 között volt az Egyesült Királyság kormányfője.

„Közösek az érzelmeik, közös a nagypapájuk halála feletti gyászuk. Úgy gondolom, itt a megfelelő pillanat a kettejük közötti bármiféle nézeteltérés rendezésének, ha ilyenek léteznek” - mondta a veterán brit politikus, aki évtizedek óta szoros személyes kapcsolatot ápol Vilmossal és Harryvel, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő első- és másodszülött fiával, ugyanis édesanyjuk halálát követően a brit kormány Majort nevezte ki Vilmos és Harry különleges megbízatásokkal felruházott gondviselőjévé.

Vilmos – az Egyesült Királyság majdani uralkodója – és öccse, Harry az elmúlt hónapokban számos egyértelmű jel és félhivatalos beszámoló szerint eltávolodott egymástól, és viszonyuk korántsem felhőtlen. Egyrészt Vilmos igencsak rossznéven vette, hogy öccse tavaly visszalépett a brit királyi család magas rangú tagjaként addig ellátott hivatalos feladataitól és amerikai feleségével, Meghan Markle-lal együtt az Egyesült Államokba költözött. Harry pedig az Oprah Winfrey-nek adott televíziós interjúban közölte, jelenleg a távolságtartás a legjobb jelző kettejük kapcsolatára.


Szinte az egész brit birodalom annak szurkol, hogy a fivérek végre őszintén mosolyogni tudjanak egymásra    Fotó: BBC/Reuters


Sokan úgy vélik, szeretett nagyapjuk szombati temetése jó alkalom lesz a két testvér számára a közeledésre, főleg annak tükrében, hogy Diana kisebbik fia kijelentette, az idő remélhetőleg majd mindent orvosol közte és Vilmos között. Egy biztos, mindketten nagyon szépen emlékeztek meg az elhunyt Fülöpről: Vilmos a hazafiságát emelte ki, míg Harry olyasvalakiként jellemezte őt, aki képes volt magára vonni bárki figyelmét a kedvességével.

„Szerencsésnek mondhatom magam, hogy eddigi felnőttkorom jelentős részében is magam mellett tudhattam a nagyapámat, mégpedig jóban és a legnehezebb időszakokban egyaránt. Biztos vagyok abban, hogy kalandos személyisége és remek humora a gyerekemnek is örök útravaló lesz az életben” – fogalmazott a trónörökös.

Harry szerint nagyapja a királynő sziklaszilárd támasza volt, ugyanakkor legendás volt évődő megjegyzéseiről is. „Folytathatnám a magasztalását, de tudom, hogy ő viszont azt mondaná mindnyájunknak, sörrel a kezében, hogy eredjetek a dolgotokra” – jelentette ki Harry.


Idősebb unokatestvérük, Péter Fülöp (balra) hivatott arra sokak szerint, hogy remek modorával kibékítse a testvéreket     Fotó: The Telegraph/AFP


Ugyanakkor a The Telegraph megtudta, a két herceg nem egymás mellett kíséri utolsó útjára a nagyapjukat, hanem unokatestvérüket, a 43 éves, nemrég elvált Péter Fülöpöt veszik majd közre. A temetésen sem egymás mellett foglalnak helyet az ültetési rend szerint, ugyanis Vilmos a felesége, Katalin hercegné mellett foglal helyet a kápolnában, míg Harry – akit állapotos felesége nem kísért el a szertartásra – az unokatestvére mellé kapott besorolást.

A lap megtudta, hogy nem véletlen ez a párosítás, hisz a 43 éves Péter Fülöp a lehető legjobb ember arra, hogy diplomatikusságával és kedvességével egyrészt megakadályozza az esetleges szóváltást a hercegek között, vagy éppenséggel elősegítse kettejük békülését.

Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet királynő férje múlt pénteken hunyt el életének századik évében. Temetése szombaton, április 17-én lesz a királyi család windsori rezidenciáján.