393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Folytatódik az öldöklés Bahmut füstölgő romjaiért

10perc.hu
2023. 03. 13.
Folytatódik az öldöklés Bahmut füstölgő romjaiért

Egyik fél sem enged, így naponta ezrek halnak meg az orosz-ukrán háború immár nyolcadik hónapja zajló csatájában, amit a Donyeck megyei városért vívnak a felek.

A Maxar Technologies amerikai vállalat friss, március 6-án készült műholdfelvételeket hozott nyilvánosságra a Donyeck megyei Bahmutról, amelyeken egyebek mellett az látható, hogy a várost átszelő folyó feletti hidak megsemmisültek. A város keleti része szenvedte el a legnagyobb károkat, ennek elfoglalását jelentették be a napokban az orosz erők.

Ezen felül megsemmisültek a várost kettészelő Bahmutyivka folyón átívelő hidak, melyeket vélhetően a várost védő ukrán erők robbantották fel, ezáltal igyekeztek megakadályozni a Bahmutba betörő orosz csapatok előrenyomulását. Egy másik fotó azt mutatja, hogy a város déli részén is súlyos károk keletkeztek. Jelentősen megrongálódott ipari üzemek, lakóépületek láthatók a felvételeken. Katonai források megerősítették, hogy az ukrán erők elhagyták a Bahmutyivka folyótól keletre fekvő Zabahmutka városrészt.


Lassan nincs mit védeniük az ukránoknak, de akkor sem adják fel az ellenállás jelképévé vált Bahmutot     Fotó: Twitter/Peachpink V.2


„A Wagner orosz zsoldoscsoport rohamosztagai több irányból támadják a Donyeck megyei Bahmutot, igyekeznek áttörni az ukrán védelmen a város központjáig, ugyanakkor jelentős veszteségeket szenvednek” - közölte Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka. Hangsúlyozta, hogy az ukrán erők folytatják a város védelmét, tüzérségi tűzzel, harckocsikkal és egyéb fegyverekkel visszavernek minden ellenséges kísérletet Bahmut elfoglalására.

Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője, akit ma fogadott Vlagyimir Putyin elnök, a találkozón azt hangoztatta, hogy a csecsenek egyöntetűen támogatják az ukrajnai "különleges hadműveletet", úgy vélik, hogy annak céljait el kell érni, és készek a győzelemig harcolni. Kadirov arról biztosította Putyint, hogy nem fogja cserbenhagyni őt.

Apti Alaudinov vezérőrnagy, az Ahmat csecsenföldi különleges egység parancsnoka, a luhanszki "népi milícia" 2. hadtestének parancsnokhelyettese a Pervij Kanal tévécsatornán ma azt mondta, hogy az ukrán hadsereg csapatösszevonást hajtott végre Bahmut körzetében, és kísérletet tett a város felmentésére.

Főkép forrása:
Twitter/Peachpink V.2

További cikkek