Mai névnap:

Földi irányítás nélkül maradtak a marsjárók

10perc.hu
3 hónapja
Kiemelt kép: NASA

Október közepéig szüneteltetni fogja a kommunikációt a vörös bolygón lévő marsjáróival a NASA a bolygók együttállása miatt, amikor a Nap a Föld és a Mars között tartózkodik.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) úgy döntött, hogy hetekig magára hagyja a vörös bolygón dolgozó marsjáróit. A magyarázat egyszerű, ugyanis a Nap éppen a Föld és a Mars között van jelenleg. A bolygók együttállása idején a Napból kilövellt gázok zavarhatják a rádiójeleket, amikor a mérnökök megpróbálnak kommunikálni a marsjárókkal.

A tehát mérnökök nem fognak utasításokat küldeni, mert az elronthatja az utasításokat és az űreszközök "váratlan magatartását" eredményezheti. Ugyanakkor a missziók folytatják az adatgyűjtést a Marson a bolygók együttállása idején is, amely kétévente következik be.

A Perseverance és a Curiosity marsjárók jegyezni fogják egyebek között az időjárási és sugárzási adatokat, a kicsiny Ingenuity helikopter pedig jelenlegi landolási helyén marad. Az InSight marsszonda használni fogja a marsrengéseket érzékelő szeizmométerét.
Hirdetés
Hirdetés