392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Földi irányítás nélkül maradtak a marsjárók

10perc.hu
2021. 09. 29.
Földi irányítás nélkül maradtak a marsjárók

Október közepéig szüneteltetni fogja a kommunikációt a vörös bolygón lévő marsjáróival a NASA a bolygók együttállása miatt, amikor a Nap a Föld és a Mars között tartózkodik.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) úgy döntött, hogy hetekig magára hagyja a vörös bolygón dolgozó marsjáróit. A magyarázat egyszerű, ugyanis a Nap éppen a Föld és a Mars között van jelenleg. A bolygók együttállása idején a Napból kilövellt gázok zavarhatják a rádiójeleket, amikor a mérnökök megpróbálnak kommunikálni a marsjárókkal.

A tehát mérnökök nem fognak utasításokat küldeni, mert az elronthatja az utasításokat és az űreszközök "váratlan magatartását" eredményezheti. Ugyanakkor a missziók folytatják az adatgyűjtést a Marson a bolygók együttállása idején is, amely kétévente következik be.

A Perseverance és a Curiosity marsjárók jegyezni fogják egyebek között az időjárási és sugárzási adatokat, a kicsiny Ingenuity helikopter pedig jelenlegi landolási helyén marad. Az InSight marsszonda használni fogja a marsrengéseket érzékelő szeizmométerét.

Főkép forrása:
NASA

További cikkek