393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Fogyókúrára fogjuk kedvenceinket? Az egekbe szökött a kutya és macskatápok ára

10perc.hu
2023. 05. 03.
Fogyókúrára fogjuk kedvenceinket? Az egekbe szökött a kutya és macskatápok ára

Egy év alatt több mint 62 százalékkal drágultak az állateledelek, a gazdák havonta több tízezer forintot költenek már a kedvenceikre.

Most válik el igazán, mennyire tekinti az ember hű társnak négylábú kedvenceit, ugyanis az állateledeleknél 62,3 százalékos áremelkedést mértek 12 hónap legforgása alatt. És az előttünk álló hónapokban sem lesz jobb a helyzet: az ágazati szövetség szerint az árak csak lassan fognak csökkenni, mert a termelési költségeik az egekben vannak – számolt be a 24.hu.

A kisállattartók érzékelhetően kevesebbet vásárolnak, és már nagyon megnézik, mi mennyibe kerül. Ugyanis csak egyes emberi felhasználású élelmiszerek – kenyér, vaj, tojás – ára nőtt nagyobb mértékben, mint kedvenceik tápláléka. Csakhogy, míg a felsorolt termékek esetében már csökken az inflációs nyomás, addig az állateledelnél egyelőre még felfelé kúsznak az árak.

A KSH adataiból kiderült, hogy egy doboz, 400–415 grammos macskaeledelért most márciusban átlagosan 562 forintot kellett fizetni, egy éve ennek az ára még csak 381 forint volt. A kutyatápok ára a múlt év márciusában 2420 forint volt, míg decemberben már 3460 forintot kértek el ugyanazért a boltokban.


Lassan luxussá válik a kutyatartás is     Fotó: Pixabay


Az egyik népszerű száraz állateledel 3 kilogrammos kiszerelése 2021 elején 4490 forintért volt elérhető, ugyanez a termék idén áprilisban már 6490 forintba került, de a mennyiség közben 2,8 kilogrammra zsugorodott. Ugyanennek a cégnek a nedves tápot tartalmazó, 85 grammos zacskós állateledele ebben az időszakban 165 forintról 300 forintra drágult, ami 81 százalékos áremelkedésnek felel meg.

Más gyártók termékeinél is durva áremelkedéssel szembesülnek a vásárlók: az egyik, 10 dekagrammos dobozkákban árult eledelért tavaly még 89 forintot kellett fizetni, idén már 149 forintot. Az eledelek mellett az almok is drágultak: egy alsókategóriás saját márkás, 10 literes termékért hosszú ideig csak 899 forintot fizetett a gazdi, ma már 2000 forintot kérnek el ezért az alomért a boltban.

Főkép forrása:
Pixabay

Hirdetés

További cikkek