392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Fidesz: kiléptek Európai Néppárt frakciójából - FRISSÍTVE

10perc.hu
2021. 03. 03.
Fidesz: kiléptek Európai Néppárt frakciójából - FRISSÍTVE

A magyar vezető kormánypárt frakkciójának vezetői a kilépés fő indokaként a néppárti frakció alapszabálymódosítását nevezték meg, míg a KDNP marad az EPP-frakció tagja.

Bekövetkezett az, amire már régóta számítani lehetett, a Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjából. Mindezt Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-delegáció elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegáció vezetője jelentette be az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

Indoklásul azt hozták fel, hogy elfogadhatatlan szerintük ebben az egészségügyi helyzetben, hogy olyan alapszabálymódosítást hajtsanak végre, ami szerintük megkérdőjelezhető felfüggesztési szabályokon keresztül korlátozza az európai parlamenti képviselők jogait. A fideszes európai parlamenti képviselők hozzátették, hogy jogi és politikai aggályaikat több alkalommal kifejezték a tárgyalások során.

Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP) csoportja új alapszabályában – melyet 148 támogató, 28 ellenszavazat és 4 tartózkodás mellett fogadtak el – többek között lehetővé teszi az egyéni tagság megszüntetése mellett egy egész csoport tagságának kollektív megszüntetését is kellő indokok alapján, a pártcsalád alapszabályának legsúlyosabb megsértése esetén. A kizárásról szóló döntéshez kétharmados többség szükséges.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) folytatja az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP) frakciójában megkezdett munkáját - közölte Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője Brüsszelben. Mint elmondta, az alapszabály-módosítás - ellentétben a Fidesszel - a KDNP számára nem teremt jogi helyzetet, közvetlen kényszerítő erő hiányában nem vesz el megszerzett tisztséget. 

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője kijelentette, a Fidesz az elmúlt években eltávolodott az Európai Néppárt (EPP) kereszténydemokrata értékeitől, a magyar párt már nem ugyanazon az alapokon áll, mint kezdetben a pártcsoport alapítói. Hangsúlyozta, az EPP európai parlamenti (EP) frakciója alapszabály-módosításának nagyarányú elfogadása megmutatta, hogy a Fidesz elszigetelődött a pártcsaládon belül.


Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek