393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Felzabálja az infláció az adókedvezményeket! A 150 ezres készpénzfelvétel is egyre kevesebbet ér

10perc.hu
2023. 02. 21.
Felzabálja az infláció az adókedvezményeket! A 150 ezres készpénzfelvétel is egyre kevesebbet ér

A fix értékű támogatások az értékük akár harmadát is elveszíthetik, ráadásul vannak olyan tételek is, amelyek összege évtizedek óta nem változott.

Egyik kormány sem szeret kivezetni kedvezményeket, támogatásokat, az infláció azonban szép lassan elvégzi a piszkos munkát, ha egy-egy ilyen intézkedés már sokba kerülne. Az állam terhei eközben csökkennek, hiszen a kiadások nem nőnek, a bevételek - áfa, személyi jövedelemadó - viszont emelkednek az árakkal és a bérekkel párhuzamosan.

Ez történik most Magyarországon is a rekord magas infláció következtében. 2023. januárjában már 25,7 százalékos áremelkedést mért a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), és az elemzők egyre biztosabbak abban, hogy az idei infláció még a tavalyi 14,5 százalékos átlagnál is magasabb, akár 18 százalék feletti is lehet.

A 2022-es és 2023-as magas infláció miatt a nominálisan fix értékű támogatások az értékük akár harmadát is elveszíthetik, ráadásul vannak olyan tételek is, amelyek összege évtizedek óta nem változott. Ilyen a családi pótlék, amely 2008 óta nem emelkedett, így az idén már az eredeti összeg felét éri csak a kifizetés - hívta fel a figyelmet a Bank360.hu.


A 2014-es 150 ezer forint az idén már várhatóan 100 ezer forintos sem fog érni az áremelkedések miatt      Fotó: Pixabay


A még ki nem futott támogatott lakás-takarékpénztári szerződések évente maximum 72 ezer forintos támogatása 1997 óta nem változott, most a negyedét sem éri már az eredeti értékének. A nyugdíj-előtakarékossági számlákra visszaigényelhető szja összege 2006 óta maximum 100 ezer forint, a nyugdíjpénztári és egészségpénztári befizetések, valamint a nyugdíjbiztosítási díjak utáni adókedvezmény 2014 óta változatlanul maximum 150 ezer, illetve 130 ezer forint.

Sokan élnek a havonta két ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével, amit 2014-ben vezettek be. Akkor az akkori átlagos nettó kereset összege volt a zsinórmérték, havonta körülbelül 150 ezer forint. A legutolsó béradatok szerint az átlagos nettó kereset már a 350 ezer forintot is meghaladja, az átlagos nyugdíj pedig a friss kormányzati beszámolók szerint 208 ezer forint fölött van.

Vagyis aki fel akarja venni a teljes fizetését, nyugdíját egy ATM-ből, egyre többet fizethet a 150 ezer forint fölötti részért. Arról nem is beszélve, hogy a 2014-es 150 ezer forint, az idén már várhatóan 100 ezer forintos sem fog érni az áremelkedések miatt.

Főkép forrása:
Freepik

Hirdetés

További cikkek