EUR: 370,55 Ft
USD: 346,73 Ft
CHF: 380,98 Ft
GBP: 430,99 Ft
RON: 74,60 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Ez bizony fájni fog! A cégek háromnegyede áremelésre készül

Gazdasági hírek
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

A vállalkozások többsége szerint az áremelést nagyon vagy teljes mértékben az energiaköltségek (70 százalék), a munkaerőköltségek (69 százalék) és az alapanyag- és anyagköltségek növekedése (69 százalék) határozza meg.

Már sokadszor tesszük fel a kérdést, vajon miként lesz egyszámjegyű év végére az infláció, ahogy ezt Orbán Viktor bejelentette. Ugyanis egyelőre nem sok minden mutat ebbe az irányba. Ráadásul az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) legújabb kutatása szerint a legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben.

Ami a fent megfogalmazott aggodalmunkat alátámasztja, hogy az áremelésre készülő vállalkozások több mint harmada 6-10 százalékos, valamivel több, mint negyede 11-15 százalékos, ötöde pedig 1-5 százalékos emeléssel számol. A cégek 12 százaléka nagyobb, 16-20 százalékos, 5 százaléka pedig 20 százalékot is meghaladó mértékű áremelést tervez.


A cégek háromnegyede áremelésre készül, ám annak mértéke még kérdéses     Fotó: Freepik


Az áremelést tervező cégek 93 százaléka már 2023 első negyedévében emelni fogja az árait. Korábban tervezik végrehajtani az áremelésüket a nagyobb cégek, valamint a feldolgozóipari és a gazdasági szolgáltatást nyújtó vállalatok, míg a kisebb vállalkozások és az építőipari cégek időben későbbre tolják áraik emelését. A vállalkozások többsége szerint az áremelést nagyon vagy teljes mértékben az energiaköltségek (70 százalék), a munkaerőköltségek (69 százalék) és az alapanyag- és anyagköltségek növekedése (69 százalék) határozza meg.