392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Emberi vágóhíd lett Bahmutból, de akkor sem enged egyik fél sem – riport az orosz-ukrán háború legvéresebb csatájának helyszínéről

10perc.hu
2023. 03. 17.
Emberi vágóhíd lett Bahmutból, de akkor sem enged egyik fél sem – riport az orosz-ukrán háború legvéresebb csatájának helyszínéről

A rommá lőtt város utcái teljesen kihaltak, leszámítva az elhagyott kutyákat, akik a lerombolt házak és otthonok romjai között kóborolnak, hogy megszerezzék a betevő falatjukat aznapra.

Úgy tűnik, Ukrajna egy vonalat húzott a kelet-ukrajnai fronton, és ez a vonal Bahmut. Innen egy tapodtat sem hátrálnak, míg az oroszok számára most már igazi presztízs, hogy a stratégiai fontosságát már elveszítő város a kezükre kerüljön. Tíz-, és tízezrek halnak meg mindkét oldalon, civilek és katonák egyaránt, és senki sem tudja megmondani, mikor lesz a majd nyolc hónapja dúló csata vége.

A BBC haditudósító stábja a város déli szárnyát védő ukrán hadsereg két dandárjánál tölthetett el egy-két napot. Kemény csaták helyszínén járt a stáb, az ukrán védők a reguláris orosz hadsereg erőivel és a Wagner magánkatonai csoport által toborzott, már többségében a börtönből érkező fegyveresekkel csaptak össze. A tudósítók szerint a támadók sokkal nagyobb veszteségeket szenvedtek el, ugyanakkor a technikai fölényük elvitathatatlan az orosz erőknek.

„Nem tudják sem elérni, sem áttörni a vonalainkat, hiszen egy kilométeres távolságra mindent látunk. Kétóránként voltak csatáink, de ellenállunk, pedig a Wagner zsoldosai állnak velünk szemben” - mondta egy szakállas, 26 éves katona, aki a "Törpe" becenévre hallgat. A katona a védvonaluk legelső fedezékéből mutatta meg az orosz állásokat.


A Törpe becenévre hallgató ukrán katona szerint kétóránként összecsapnak az oroszokkal    Fotó: BBC/Quentin Sommerville


Sem az orosz, sem az ukrán hadsereg nem közöl hivatalos adatokat az áldozatokról sem Bahmutban, sem máshol, de a város vágóhíd lett. Hivatalosan Ukrajna becslése szerint Oroszország minden egyes megölt katonája után hetet veszít. A hét elején Oroszország azt közölte, hogy több mint 220 ukrán katonát ölt meg 24 óra alatt a Bahmutért vívott csatában. E számok egyike sem ellenőrizhető függetlenül forrásokból.

A kora tavasz az egyébként is enyhe és rövid tél kemény talaját sártengerré változtatta, ami a védőknek kedvezhet. A környékbeli falvak romokban hevernek. A kapukon kézzel írott, többnyire orosz nyelven írták ki különböző táblákra: „Itt élnek az emberek”. A rommá lőtt város utcái teljesen kihaltak, leszámítva az elhagyott kutyákat, akik a lerombolt házak és otthonok romjai között kóborolnak, hogy megszerezzék a betevő falatjukat aznapra.

A domboldalon egy csoport katona gyűlt össze egy fegyverállás körül. A BBC riportere megkérdezte Törpét, mivel rengeteg embert veszít Ukrajna egy stratégiailag már kevésbé fontos település miatt, van-e értelme az ellenség által körülvett romváros védelmének.

„Magam is azon töprengtem, hogy továbbra is megvédjük-e a várost. Egyrészt, ami itt most történik, az borzasztó. Nincsenek rá szavak. De az alternatíva, hogy feladjuk Bahmutot, és egy másik településre költözünk és ott folytatjuk a harcot tovább, joggal hozza fel a kérdést, mi a különbség Bahmut vagy bármely más falu védelme között?” – fogalmazott a Törpe.


Az UAZ kormánykerekén BMW logó, a sofőr szerint viccből     Fotó: BBC/Quentin Sommerville


Társa, egy erős testalkatú, sötét szakállú férfi, akit mindenki csak Holmnak hív, egyetért Törpével. "Ez itt nem stratégiai kérdés számunkra. Közönséges katonák vagyunk. De ez a mi földünk. Meg kell küzdenünk földünk minden darabjáért" – közölte az ukrán katona.

Amikor szóba került a Wagner elítéltekből álló hadserege, elhallgatott, és azt mondta: "Őszinte leszek. Zseniális. Kegyetlen, erkölcstelen, de hatékony taktika. Bevált. És sajnos még mindig működik Bahmutban" – teszi hozzá Holm.

A stáb őket kísérő katonákkal egy szovjetkori UAZ dzsipbe zsúfolva utaztak a frontvonal közvetlen közelében. A kormánykerekén BMW logó, a sofőr, Oleg szerint viccből rakták rá. Miközben az autó nyöszörög és küzd a dombokon és a sártengerrel, a lövöldözés egyre közeledő moraja azt jelzi, hogy közelednek a 28. gépesített dandárhoz, amely közvetlenül az oroszokkal néz farkasszemet.


A föld alatt kiépített ágyúállásban egy Maxim szíjhajtású géppuska áll vaskerekekkel     Fotó: BBC/Quentin Sommerville


Az orosz lövedékek 500 méterrel távolabb csapnak le. De Boriszt, a 48 éves egykori építészt, aki most kapitányként szolgál, úgy tűnik, mindez nem zavarja. „A mai modern háború egy drónháború. De most szabadon sétálhatunk, mert szél és eső van, a drónok pedig ilyen időben nem sokat érnek” – árulta el a kapitány.

A föld alatt kiépített ágyúállásban egy Maxim szíjhajtású géppuska áll vaskerekekkel. „Csak akkor használjuk, ha hatalmas támadás folyik… akkor tényleg működik. Tehát minden héten használjuk” – mondta Borisz. A 21. századi Európában egy 19. századi fegyver még mindig gyilkolja az embereket.

Főkép forrása:
BBC/Darren Conway

További cikkek