EUR: 388,21 Ft
USD: 361,93 Ft
CHF: 394,09 Ft
GBP: 442,03 Ft
RON: 78,81 Ft
RSD: 3,31 Ft

Mai névnap:

Elképesztő infláció a gyógyszeriparban, a patikákban kialakulhat gyógyszerhiány

Egészség
10perc.hu
3 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

Az alapanyagárak 2022-ben 40-60 százalékkal emelkedtek, a szállítási költségek 500 százalékkal, de ha a tengerentúlra szeretnének hajóval szállítani, akár 700 százalékos emelkedéssel is találkoznak.

A gyógyszerszektor ugyan válságálló, a jelenlegi nehéz gazdasági környezet erőteljes hatást gyakorol a hazai ágazat szereplőire. A hazai gyártás megerősítése a Pénzcentrum által megszólaltatott szakértők szerint nemcsak nemzetgazdasági szempontból lehet kiemelt cél, hanem a betegek érdeke is.

A gyógyszerhiány jelenleg is fennáll, melyet súlyosbíthat az idei évtől drasztikusan elmélyülő energiaválság, a globalizációs folyamatok megrendülése, az alapanyagellátási és logisztikai gondok. A gyógyszerszektor szereplői egy ideje pedzegetik, hogy a gyógyszerhiány hatásait nem sokáig lehet már tompítani, mely nemcsak a gyártást és a kereskedelmet, hanem a lakosságot is negatívan érinti majd.


Az alapanyagárak 2022-ben 40-60 százalékkal emelkedtek    Fotó: Pixabay


„A Covid után jött az orosz-ukrán háború és az energiakrízis. Ez jelentősen visszavetett bennünket, termelési költségeink nagymértékben függnek az energiaáraktól. Ezeknek a költségeknek a jelentős része nem megspórolható, hisz a biztonságos gyógyszergyártás feltételeinek biztosításához nem hagyhatóak el” – mondta el Dr. Greskovits Dávid.

A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) elnöke kifejtette, hogy az energiaárak mellett számos egyéb tényező is közvetlenül sújtja a gyártókat: az alapanyagárak 2022-ben 40-60 százalékkal emelkedtek, a szállítási költségek 500 százalékkal, de ha a tengerentúlra szeretnének hajóval szállítani, akár 700 százalékos emelkedéssel is találkoznak. És akkor még nem említette a romló forint-euró árfolyamot, valamint a 20%-os hazai inflációt.


Ha hiánycikké válik egy gyógyszer, akkor az hamar elfogy a gyógyszertárakból is    Fotó: Pixabay


Általánosságban a gyógyszertárak arra vannak berendezkedve, hogy a gyógyszereket folyamatosan el tudják érni a nagykereskedőknél, ezért nem tartanak fenn jelentős raktárkészleteket. Ez az oka annak, hogy ha hiánycikké válik egy gyógyszer, akkor az hamar elfogy a gyógyszertárakból is. Ha a hiány rövid ideig tart és a betegnek még van otthon gyógyszere, akkor lehet, hogy elegendő csak később kiváltania a receptjét.

"Ha elérhető helyettesítő készítmény, akkor a gyógyszerész felajánlhatja azt a betegnek. Az esetek döntő többségében a probléma ezzel megoldódik, azaz a beteg hozzájut a szükséges gyógyszerhez. Ha ez sem megoldható, a beteg az orvoshoz is vissza tud menni, hogy egy másik hatóanyagra áttérve folytathassa az előírt terápiát” – állította dr. Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója.