EUR: 385,80 Ft
USD: 358,32 Ft
CHF: 391,09 Ft
GBP: 439,44 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Drónokkal a cápák ellen

Tech és tudomány
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Egyetemi kutatók, biológusok és a Salesforce szakemberei közösen dolgoznak azon, hogy megbízható riasztási rendszert állítsanak fel a partok közelében felbukkanó cápákkal kapcsolatban.

A SharkEye projektet az hívta életre, hogy Kalifornia mentén az utóbbi időszakban egyre nagyobb számban tűntek fel nagy fehér cápák. Pontosabban fiatalabb egyedek, mert leginkább ezek kedvelik a magasabb hőmérsékletű sekélyebb parti részeket.

Az összehangolt kutatási programban a cél egy olyan monitorozó rendszer felállítása a dél-kaliforniai partok mentén, amellyel egyszerre lehet szavatolni a fürdőzők biztonságát, valamint segíteni a tengerbiológusok munkáját. A bitport.hu szerint előbbit egy abszolút friss adatokkal dolgozó riasztási rendszer, utóbbit pedig az ehhez begyűjtött hatalmas mennyiségű új információ biztosítaná.


Kalifornia mentén az utóbbi időszakban egyre nagyobb számban tűntek fel nagy fehér cápák    Fotó: freepik.com


A SharkEye-t korlátozott területen már az elmúlt két nyár során tesztelték. A próbakörök soron a megfigyelő szerepkörét egy nagyjából 30-40 méteres magasságban járőröző drón kapta. Az előre programozott útvonalat elsőként a vízfelszín gyors átvizsgálásával tölti, majd a bejárt területen egy alaposabb, kacskaringós nyomvanalat követő kört is tesz. Mindezt a partról követi egy kezelő, aki a felvételek alapján felviheti a szükséges riasztási adatokat, amelyeket a tesztidőszak során a programra jelentkezők, köztük vízimentők, szörfoktatók és partmenti területeken lakók kaphattak meg.

A SharkEye azonban nem csupán az embereket védeheti meg a cápatámadástól. A tengeri ragadozók sorsát is javíthatja az, hogy a kutatók, biológusok egy csomó olyan adathoz jutnak így hozzá, amelyek más egyéb információkkal együtt alkalmasak lehetnek arra, hogy jobban megismerjük ezeknek az élőlényeknek a szokásait, beleértve a mozgásukat befolyásoló tényezőket is.