393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Drónokkal a cápák ellen

10perc.hu
2020. 11. 25.
Drónokkal a cápák ellen

Egyetemi kutatók, biológusok és a Salesforce szakemberei közösen dolgoznak azon, hogy megbízható riasztási rendszert állítsanak fel a partok közelében felbukkanó cápákkal kapcsolatban.

A SharkEye projektet az hívta életre, hogy Kalifornia mentén az utóbbi időszakban egyre nagyobb számban tűntek fel nagy fehér cápák. Pontosabban fiatalabb egyedek, mert leginkább ezek kedvelik a magasabb hőmérsékletű sekélyebb parti részeket.

Az összehangolt kutatási programban a cél egy olyan monitorozó rendszer felállítása a dél-kaliforniai partok mentén, amellyel egyszerre lehet szavatolni a fürdőzők biztonságát, valamint segíteni a tengerbiológusok munkáját. A bitport.hu szerint előbbit egy abszolút friss adatokkal dolgozó riasztási rendszer, utóbbit pedig az ehhez begyűjtött hatalmas mennyiségű új információ biztosítaná.



A SharkEye-t korlátozott területen már az elmúlt két nyár során tesztelték. A próbakörök soron a megfigyelő szerepkörét egy nagyjából 30-40 méteres magasságban járőröző drón kapta. Az előre programozott útvonalat elsőként a vízfelszín gyors átvizsgálásával tölti, majd a bejárt területen egy alaposabb, kacskaringós nyomvanalat követő kört is tesz. Mindezt a partról követi egy kezelő, aki a felvételek alapján felviheti a szükséges riasztási adatokat, amelyeket a tesztidőszak során a programra jelentkezők, köztük vízimentők, szörfoktatók és partmenti területeken lakók kaphattak meg.

A SharkEye azonban nem csupán az embereket védeheti meg a cápatámadástól. A tengeri ragadozók sorsát is javíthatja az, hogy a kutatók, biológusok egy csomó olyan adathoz jutnak így hozzá, amelyek más egyéb információkkal együtt alkalmasak lehetnek arra, hogy jobban megismerjük ezeknek az élőlényeknek a szokásait, beleértve a mozgásukat befolyásoló tényezőket is.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek