393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Drámai mértékben csökken a tavak és tározók vízmennyisége

10perc.hu
2023. 05. 24.
Drámai mértékben csökken a tavak és tározók vízmennyisége

Egy új tanulmány eredményei szerint a világ legnagyobb tavainak és tározóinak több mint felénél csökken a tárolt víz mennyisége, amelyet a melegedő éghajlat és az emberi hatások okoznak.

A világ szárazföldi területének csak mintegy 3%-át fedik le, a tavak mégis rendkívül jelentős források, hiszen az Föld felszíni édesvízkészletének 87%-át tartalmazzák. Ezek a víztestek nem csupán alapvető ökológiai szerepet töltenek be, hanem fontos szerepet játszanak a globális biogeokémiai folyamatokban is.

A globális műholdas méréseket éghajlati és hidrológiai modellekkel kombinálva Fangfang Yao és társai 1992 és 2020 között egy évtizedes léptékű LWS-trendek globális adatkészletét állította össze a világ közel 2.000 legnagyobb tavára és tározójára vonatkozóan.

A megállapítások szerint e víztestek 53%-a jelentős vízveszteséget szenvedett el az elmúlt 28 évben, nagyjából évi 22 gigatonna (Gt) mértékkel.

A szerzők a természetes tavak nettó térfogatveszteségének nagy részét az éghajlat felmelegedésének, a megnövekedett párolgásnak és az emberi vízfogyasztásnak tulajdonítják, míg az üledék okolható a száradó tározók tárolási veszteségéért.

A kutatók azzal érvelnek, hogy az eredmények alátámasztják annak szükségességét, hogy az éghajlatváltozás és az üledékképződés hatásait be kell építeni a fenntartható vízkészlet-gazdálkodásba- olvasható az EurekAlert cikkében.

Az eredmények azt sugallják, hogy sürgősen szükség van olyan stratégiák kidolgozására, amelyek az éghajlatváltozás következményeit integrálják a vízkészlet gazdálkodásba.

A kutatás rámutat arra is, hogy a világ lakosságának jelentős része olyan medencékben él, ahol a tavak jelentős mértékben kiszáradnak. Ezért a kiszáradó tavak következményei nem csupán helyileg, hanem globális szinten is kiemelt jelentőséggel bírnak. Az érintett tavak ökoszisztéma-szolgáltatásai, vízellátása, öntözése és vízenergiatermelése komolyan veszélyeztetetté válnak.

A tanulmány fontos felhívást intéz a jövő vízkészlet-gazdálkodási stratégiáinak kidolgozói felé, hogy vegyék figyelembe az éghajlatváltozás és az üledékképződés hatásait. Csak így lehet fenntartható módon kezelni a tavak és tározók vízkészleteinek csökkenésével járó kihívásokat, és megőrizni ezeket az értékes vízforrásokat az jövő generációk számára.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek