393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Drágábban pecázhatunk a Balatonon

10perc.hu
2023. 01. 03.
Drágábban pecázhatunk a Balatonon

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. az egységes, 25-30 százalékos áremelkedés helyett a differenciált áremelés mellett döntött.

Rossz hír a balatoni horgászoknak, idéntől emelt áron tudnak csak horgászjegyet vásárolni a magyar tengerre. Ugyan 2022-ben egyáltalán nem emelt a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. az árakon, idén már nem tudta mindezt elhalasztani.

Ugyanakkor az Index megtudta, hogy a korábban belengetett 25-30 százalékos áremelkedés helyett differenciált növelés mellett döntött – melyet a az engedélytulajdonos életkora és a fogási esélyek szerint határoznak meg.

Míg a jobb fogási esélyt biztosító jegytípusok – így a behúzós, általános, csónakos – árai növekednek a leginkább, a parti jegyek árai mérsékeltebben, átlagosan 16 százalékkal nőnek 2023-ban. Szintén kisebb mértékben emelkednek a 65 év feletti és az ifjúsági jegyárak, a gyermekjegy ára pedig változatlan marad.


Rossz hír a balatoni horgászoknak, idéntől emelt áron tudnak csak horgászjegyet vásárolni a magyar tengerre     Fotó: Freepik


Ugyan még nem zajlott le az éves elszámolás, de annyi tudható, hogy eredményes lesz a cég gazdálkodása. Szeptember végéig 78 ezer horgászjegyet értékesítettek, és hogy éves összesítésben a tavalyi évhez hasonló, illetve pár százalékkal magasabb lesz ez a szám.

Mivel nonprofit cégről van szó, a tulajdonos állam nem vesz ki semmiféle osztalékot az eredmény után, a horgászjegyek eladásából fakadó bevételből állják egyebek közt a bér-, a haltelepítés vagy a halőrzés költségeit.

A legnagyobb kihívások, amivel 2023-ban is szembe kell néznie a társaságnak, a klímaváltozás miatti időnkénti vízhiány a tógazdaságokban, a vízhőmérséklet emelkedése és a behurcolt fajok miatti halegészségügyi problémák, a térségben megforduló, napi 2,5 tonna halat fogyasztó kárókatonák visszaszorítása, valamint a törpeharcsa terjedése.

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#Balaton

További cikkek