EUR: 372,00 Ft
USD: 346,63 Ft
CHF: 383,44 Ft
GBP: 428,19 Ft
RON: 75,01 Ft
RSD: 3,17 Ft

Mai névnap:

Csőd fenyegeti a fitnesztermeket! A vendégek hatvan százaléka sem tért vissza!

Életmód
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: freepik.com

A fogyasztói szokások megváltozásának részben a védettségi igazolvány hiánya és a megbetegedéstől való félelem az oka, valamint az, hogy az emberek egy részének nincs pénze edzőterembe járni.

Noha vélhetően másra számítottak a fitnesztermek tulajdonosai a május 1-i újranyitást követően, úgy tűnik, hogy messze van az az időszak, amikor megint a korábbi vendégszámmal tudnak majd üzemelni. A Magyar Fitnesztermek Országos Szövetségének (MAFORSZ) adatai szerint a fitnesztermekbe az újranyitást követően csak a vendégek 30-60 százaléka tért vissza hozzájuk.

Az edzőtermek 2020. november óta folyamatosan zárva tartottak, a versenyszerűen sportolókat fogadhatták, a lakosság számára azonban csak május 1-jétől nyithattak újra, miután Magyarországon a koronavírus ellen beoltottak száma elérte a négymilliót. A vendégek visszatérési aránya vidéken 30 százalék körüli, az egyes régiók nagyobb városaiban található termeknél 40-50 százalék, míg a nagyvárosokban lévő, legjobban felszerelt edzőtermeknél elérheti akár a 60 százalékot is.


Ha nem térnek vissza a vendégek, vagy ha nem kap az ágazat segítséget a kormánytól, akkor 3-6 hónapon belül a fitnesztermek mintegy 30 százaléka a csőd szélére kerülhet     Fotó: freepik.com


A szakmai szövetség úgy véli, a fogyasztói szokások megváltozásának részben a védettségi igazolvány hiánya és a megbetegedéstől való félelem az oka, valamint, hogy az emberek egy részének nincs pénze edzőterembe járni. Ráadásul a vendégek a járvány újabb hullámától tartva inkább napi jegyeket vásárolnak, a havi és az éves bérletek iránti igény jelentősen lecsökkent.

A fitnesztermeket üzemeltetők számára a bérleti díjak kifizetése súlyos terhet jelent. Az állami és az önkormányzati ingatlanok után ugyan nem kellett bérleti díjat fizetni a lezárás idején, de mivel a termeknek kevesebb mint 5 százalékát működtetik ilyen ingatlanban, ezért ez a kedvezmény a szektorra nem volt hatással. A szövetség szakemberei szerint ha nem térnek vissza a vendégek, vagy ha nem kap az ágazat segítséget a kormánytól, akkor 3-6 hónapon belül a fitnesztermek mintegy 30 százaléka a csőd szélére kerülhet.