392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

A Blokád indul harcba az Oscar-díjért

10perc.hu
2022. 09. 08.
A Blokád indul harcba az Oscar-díjért

Nemcsak a taxisblokád négy napjának krónikája a Blokád: a kulisszák mögötti küzdelmekbe, alkukba, és a válságot kezelő, a demokráciáért küzdő miniszterelnök magánéletébe is bepillantást enged.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő márciusban 95. alkalommal átadandó Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet azok közül, amelyeket 2022. január 1. és november 30. között mutatnak be az adott országban.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) bejelentése értelmében Tősér Ádám Blokád című filmje képviseli Magyarországot az Oscar-versenyben a nemzetközi film kategóriában. A héttagú bizottság – Fonyódi Tibor, Káel Csaba, Pesti Ákos, Bereczki Csaba, Bergendy Péter, Kálmán András és Novák Emil – 18 magyar mozifilm közül választotta ki a Blokádot.

Nemcsak a taxisblokád négy napjának krónikája a Blokád: a kulisszák mögötti küzdelmekbe, alkukba, és a válságot kezelő, a demokráciáért küzdő miniszterelnök magánéletébe is bepillantást enged. A filmben a korszak meghatározó politikusai között feltűnik Mihail Gorbacsov és Helmut Kohl is.



A Blokád című film leginkább attól különleges, mert elsőként mutatja be a rendszerváltozás körülményeit és Magyarország első, demokratikusan megválasztott kormányának miniszterelnökét, Antall Józsefet, mind politikai, mind magánéleti szinten" – jelentette ki a film producere, Lajos Tamás.

A Blokád című film főszerepeit Seress Zoltán és ifj. Vidnyánszky Attila mellett Gáspár Tibor, Végh Zsolt és Tóth Ildikó alakítják. Forgatókönyvét Köbli Norbert írta, a film egyedi képi világáért Nagy András felelt, a díszlettervező Pataki Tamás, a jelmeztervező Kemenesi Tünde volt. A hazai moziközönség országszerte október 20-tól láthatja a Blokádot, míg az Oscar-díjak ünnepélyes átadására március 12-én kerül sor Los Angeles-ben.

Főkép forrása:
Attila Szvacsek - Szupermodern Studió
Címkék:
#Oscar-díj

További cikkek