EUR: 385,03 Ft
USD: 356,11 Ft
CHF: 388,26 Ft
GBP: 437,87 Ft
RON: 77,82 Ft
RSD: 3,28 Ft

Mai névnap:

Bajban a cukorbetegek! Hiánycikk a patikákban az inzulin

Egészség
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

A gyógyszergyártó megerősítette hiányt, és ellátási nehézségekre hivatkozott, de együttműködnek a hatóságokkal és az egészségügyi rendszer más szereplőivel a probléma megoldása érdekében.

Ellátási nehézségek miatt termékhiány alakult ki az inzulininjekcióból, amely a cukorbetegeknek létszükséglet. A gyártó is elismerte a problémát, de igyekeznek mihamarabb megoldani a helyzetet. 1-es típusú cukorbetegként nem tudta az orvosa által felírt háromhavi inzulininjekciót kiváltani az RTL Híradó egyik nézője, mert időközben lejárt volna a szavatosságuk.

Az illető több gyógyszertárban is utánakérdezett, de sehol nem volt későbbi lejáratú gyógyszer, pedig a készítmény létszükséglet lenne számára. Egy másik fiú a nagypapájának váltotta volna ki a gyógyszert, de sehol sem talált, pedig több gyógyszertárban is próbálkozott.


A helyettesítő gyógyszereket nagyon szigorú szabályok szerint lehet kiadni     Fotó: Freepik


A Pénzcentrum érdeklődésére a gyógyszergyártó megerősítette hiányt, és ellátási nehézségekre hivatkozott, de együttműködnek a hatóságokkal és az egészségügyi rendszer más szereplőivel, hogy a lehető legkisebb kellemetlenséget okozzák a cukorbetegeknek, dolgoznak azon, hogy többet gyártsanak az injekcióból.

Késmárky András háziorvos szerint a helyettesítő gyógyszereket nagyon szigorú szabályok szerint lehet kiadni, így azok ugyanolyan hatásosak. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szerint a készítmény jelenleg nem szerepel a hiánylistájukon, de hozzátették, hogy az egyes gyógyszertárak készletei között nagy különbségek lehetnek.