389.05 Ft

361.37 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Az oroszok végeznének az Azovsztal védőivel, míg Kijev hadifoglyokat adna a sérült ukrán harcosokért

10perc.hu - FG
2022. 05. 12.
Az oroszok végeznének az Azovsztal védőivel, míg Kijev hadifoglyokat adna a sérült ukrán harcosokért

Mindössze 38 súlyosan sérült ukrán katona kimenekítéséről van szó, és nem öt-hatszázéról, mint ahogy az utóbbi napokban a sajtóban szerepelt.

A mariupoli Azovsztal ipari komplexum védői még mindig tartják magukat a sokszoros orosz túlerővel szemben az Azovi-tenger partján fekvő, rommá lőtt kikötővárosban. Sokan közülük súlyos sebesültek, akiket a kijevi kormány kimenekítene az üzem és a város területéről, hogy megfelelő orvosi ellátásban részesíthessék őket.

Ezért ajánlották fel orosz hadifoglyok szabadon bocsátását a sebesültek ukrán kézen lévő területre szállításáért cserébe. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnökhelyettes szerint az egyeztetések folyamatban vannak.

A politikus "nagyon nehéznek" írta le a tárgyalásokat. Korábbi hírek szerint Moszkva - miután beleegyezett a mariupoli civilek evakuálásába - ragaszkodik ahhoz, hogy az Azovsztalban lévő ukrán katonák adják meg magukat - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. Ráadásul az Azov korábbi embertelen tetteiért cserébe az oroszok semmilyen kegyelemben nem akarják őket részesíteni.



Verescsuk hangsúlyozta, hogy a tárgyalások lassan haladnak, de csupán 38 súlyosan sérült ukrán katona kimenekítéséről van szó, és nem öt-hatszázéról, mint ahogy az utóbbi napokban a sajtóban szerepelt.

Musztafa Dzsemiljev krími tatár vezető az Ukrinform hírügynökség beszámolója szerint kijevi sajtótájékoztatóján azt állította: Törökország felajánlotta Oroszországnak, hogy kiviszi az ukrán katonákat Mariupolból, és garantálja, hogy nem harcolnak többé, hanem Törökországban maradnak, de Moszkva ebbe nem egyezett bele.

Főkép forrása:
Twitter

További cikkek