Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Az Egyesült Királyság külügyminisztere szerint Ukrajna használhat brit fegyvereket Oroszország ellen

10perc.hu
2024. 05. 03.
Az Egyesült Királyság külügyminisztere szerint Ukrajna használhat brit fegyvereket Oroszország ellen

A külügyminiszter Ukrajnába látogatott.

Az Egyesült Királyság külügyminisztere, Lord Cameron kijelentette, hogy Ukrajnának kell eldöntenie, hogyan használja a brit fegyvereket, és ragaszkodott ahhoz, hogy jogában áll célokat támadni Oroszország területén - közölte a BBC.

Kijevi látogatása során azt mondta, hogy az Egyesült Királyság évente 3 milliárd fontot biztosít, ameddig szükséges. "Ahogyan Oroszország Ukrajna területén támad, teljesen érthető, hogy Ukrajna szeretné biztosítani saját védelmét" - mondta Cameron.

Oroszország elítélte azzal, hogy "második nagyon veszélyes kijelentést" tett. "Ez közvetlenül növeli a feszültséget az ukrán konfliktus körül, amely potenciálisan veszélyeztetheti az európai biztonságot" - mondta a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov.

Állítólag az Egyesült Államok arra kérte Ukrajnát, hogy állítsa le az oroszországi olajfinomítók elleni támadásait, mert attól tartanak, hogy az provokálhatja a konfliktus fokozódását.

Peszkov kritizálta Emmanuel Macron francia elnököt is, aki azt mondta ezen a héten, hogy a nyugatnak "jogosan" meg kellene fontolnia, hogy küld-e földi csapatokat Ukrajnába "ha az oroszok áttörnék a frontvonalat, ha lenne ukrán kérés". A Kreml szóvivője szerint Macron megjegyzései "nagyon veszélyes trendet" képviseltek. Macron azonban egyértelműen kifejtette a The Economistnek adott interjújában, hogy ha Oroszország győzne Ukrajnában, az Európában semmiféle biztonságot nem jelentene.

Az orosz erők néhány falut elfoglaltak Kelet-Ukrajnában az utóbbi időben, kihasználva Ukrajna fegyver- és emberhiányát. Az ukrán hírszerzési tisztek szerint Oroszország egy nyári támadásra készül a keleti Kharkiv és Sumy régiókban. A nemzeti gárda parancsnoka, Oleksandr Pivnenko, nemrég figyelmeztetett, hogy Oroszország "kellemetlen meglepetésekre" készül, és csendesen havi 30 000 embert toboroz.

Az ukrán katonaság szerint Oroszország azonnali célja a stratégiai dombon fekvő Chasiv Yar városa, Bakhmut elpusztult városától 15 km-re (9 mérföldre). Az illetékesek úgy vélik, hogy az keleti város lehetővé tenné az orosz erők számára, hogy támadják a nagy keleti városokat, mint például Kramatorszk és Slovyansk. A katonai vezetés azt sugallta, hogy Moszkva szeretné elfoglalni Chasiv Yar-t, mielőtt az oroszok május 9-én megünnepelnék a második világháború győzelmét. Ugyanakkor egy ukrán katonai szóvivő tagadta, hogy az orosz csapatok áttörték volna az Siverskyi Donetsk-Donbas csatornáig terjedő területet a város szélén.

Cameron, aki találkozott Volodymr Zelensky ukrán elnökkel Kijevben, azt mondta, hogy Oroszország támadást indított Ukrajna ellen, és Ukrajnának "abszolút joga van visszatámadni Oroszországot".

Az Egyesült Királyság milliárdokat biztosított Ukrajna támogatására, mióta Oroszország 2022 februárjában teljes körű inváziót indított, legyen szó akár tankokról, precíziós vezérlésű rakétákról, vagy légvédelmi rendszerekről. Egy évvel ezelőtt az Egyesült Királyság megerősítette, hogy megkezdte a hosszú hatótávolságú Storm Shadow cirkálórakéták szállítását, amelyek hatósugaruk meghaladja a 250 km-t (155 mérföldet).
Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek