386.18 Ft

355.40 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Putyin parádéja - Moszkvában tette közszemlére az elfogott nyugati harci eszközöket

10perc.hu
2024. 05. 02.
Putyin parádéja - Moszkvában tette közszemlére az elfogott nyugati harci eszközöket

Oroszország nagyságát akarja ezzel a kiállítással fitogtatni, mintegy párhuzamot vonva a II. világháború idején a kilőtt náci német fegyverek hasonló szabadtéri kiállításával.

Vlagyimir Putyin minden alkalmat megragad arra, hogy a népének bizonyítsa, hogy az ukrajnai háborúban senki sem múlhatja őket felül, hiába érkeznek a Kijevet segítő nyugati fegyverek. A fronton elfogott vagy kilőtt harckocsikból, fegyverekből rendeztek hangulatjavító kiállítást Moszkva óriási emlékműparkjában, a Victory Parkban. Ugyanakkor igencsak elgondolkodtató, hogy az oroszok éppen azt az emlékhelyet használják erre, ahol annak idején a legyőzött náci Németország elfogott fegyvereit állították ki – írta a BBC.

A két háborúnak ugyanis semmi köze egymáshoz, hiszen amíg 1941-ben Németország támadta meg a Szovjetuniót, addig 2022-ben egyértelműen Oroszország volt az agresszor, amikor teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen. Ám Putyin célja egyértelmű, az oroszok áldozati szerepének kiemelése, hogy ők már megint a külső ellenséggel szemben védik csak a hazát.

Mindenesetre a kiállítás hatalmas tömegeket vonz, tolonganak a kiállított fegyverek körül az emberek, fotózkodnak a harckocsik és az ágyúk mellett. Szinte kivétel nélkül azt emelik ki a látogatók, mekkora hőstett volt ezeket elvenni az ellenségtől.

Összesen 30 páncélozott harci járművet állítottak ki

Látható a páncélosok között a brit hadsereg Husky harcászati támogató járműve is, amelyet Ukrajnának adományoztak. Szélvédőjét golyók borítják. A Huskyval szemben nyugati tankokat látni, többek között egy német Leopard és egy amerikai Abrams harckocsi, melyek megsérültek a csatatéren. A német páncélos harci járművek felett egy tábla lóg: "A történelem ismétli önmagát."

Amellett, hogy ez nem igaz – erről fentebb írtunk –, a kiállítással a Kreml azon narratívájának megerősítését szeretnék az orosz emberekbe sulykolni, hogy Ukrajnában a NATO – és a Nyugat egésze –visel háborút Oroszország ellen. A cél itt az, hogy még jobban démonizálják a Nyugatot az oroszok fejében.

Ám mielőtt valaki azt hinné, hogy ezzel a hangulatjavító kiállítással az oroszok feltalálták a spanyol viaszt, az téved, ugyanis az ukránok ugyanezt megcsinálták Kijevben, csak ott éppen az ukrán hadsereg által elfogott orosz katonai fegyverarzenált mutatták be.

Máris van egy dologban pozitív hatása a kiállításnak Putyinék számára

Az ukrajnai háborút illetően az oroszok egyre magabiztosabbnak tűnnek, annak ellenére, hogy a közelmúltban 61 milliárd dolláros (49 milliárd font) amerikai segélycsomagot nyújtottak Kijevnek. Moszkva úgy véli, most övé a kezdeményezés a csatatéren, amit a Donbaszban tapasztalható előrenyomulásuk támaszt alá. És amikor kifele mennek a látogatók, szembe találhatják magukat a háborús trófeák mellé kiállított hatalmas táblával: "A győzelmünk elkerülhetetlen."

További cikkek