387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Bombariadó van, veszélyben lehetnek a szlovák iskolák

10perc.hu
2024. 05. 07.
Bombariadó van, veszélyben lehetnek a szlovák iskolák

Szlovákia több megyéjében is bombariadó miatt komoly fenyegetettség érte az iskolákat, beleértve a magyar tanintézményeket is.

Szlovákiában több megyében váratlanul bombariadó miatt felbolydultak az iskolák mindennapjai, súlyos aggodalmat keltve a diákok, tanárok és szülők körében. Nem kivétel ez alól a magyar tanintézmények sem, amelyek szintén érintettek voltak az eseményekben - írta a Ma7.

A fenyegetés széles körű volt, érintve több pozsonyi és nagyszombati megyei iskolát, valamint Zsolna, Trencsén és Nyitra megyék intézményeit is. A rendőrség az eseteket jelenleg vizsgálja.

A legfrissebb jelentések szerint a Malackai, Szenci és Bazini járásokban iskolák jelentettek be bombariadót, ami komoly riadalmat okozott a környező közösségekben. Szülői bejelentések alapján több iskolát ki is ürítettek, köztük a jókai, nádszegi, zsigárdi és hidaskürti intézményeket.

Az eseményekről régiós tudósítók is beszámoltak, kiemelve a rendőrség jelenlétét, amely több iskolát is átvizsgált, mint például a Felső- és Alsószeli iskolákat. A Galántai járásban pedig több iskolát evakuáltak, ahol a diákok jelenleg az iskolaudvarokon tartózkodnak.

A fenyegető üzenet szlovák nyelven és iszlamista szervezetek nevében íródott. A Ma7 cikke szerint a fordítás így hangzik:

"A városaitokban a mudzsáhidok megölnek benneteket, bárhol is vagytok. Az iskola területén bomba van. A fájdalmas vég utolér benneteket. Harcosaink jó céllal érkeztek, hogy elhozzák nektek az iszlám vallást. Végeredményben az üdvösség az iszlámban van, nem a ti hamis vallásaitokban.

Amikor a testvéreink a rendszer miatt menekültek, ti lezártátok a határaitokat. Azt gondoltátok, hogy ez megvéd benneteket a teremtőtökkel való találkozástól? Most itt vagyunk az egész országotokban. Csak az a lehetőségetek van, hogy csatlakoztok hozzánk, vagy megadjátok magatokat, vagy meghaltok.

És jaj annak, aki agressziót követ el ellenünk."

Tomáš Drucker, az oktatási miniszter nyilatkozatában kifejezte aggodalmát a helyzet miatt, és reményét fejezte ki, hogy a rendőrség mielőbb az elkövetők nyomára bukkan. A miniszter arra kérte a lakosságot, hogy maradjanak nyugodtak és ne essenek pánikba, miközben a hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek a gyermekek biztonsága érdekében.

A legfrissebb információk szerint a Kassa megyei iskolákban is bombariadó van. A rendőrség azt kéri a lakosságtól, hogy ha iskolai fenyegetettségről értesülnek, tartsák be az illetékes hatóságok utasításait, és minden tőlük telhetőt tegyenek a gyermekek biztonsága érdekében.

A rendőrség egyelőre nem ad tájékoztatást a biztonsági intézkedések részleteiről és az iskolák pontos címeiről, hogy minimalizálják a pánikot és az esetleges zavarokat. 

Címkék:
#Szlovákia

További cikkek