386.18 Ft

355.40 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Messze még a béke Gázában - A Hamász elutasította a fegyverszünet feltételeit

10perc.hu
2024. 05. 02.
Messze még a béke Gázában - A Hamász elutasította a fegyverszünet feltételeit

Nagyon távoliak az álláspontok a fegyverszünetről és a túszok helyzetéről, miközben az elrabolt izraeliek családtagjai már abban is kételkednek, hogy Benjamin Netanjahu élve akarja kiszabadítani őket.

Ppár pillanatra reménykedhetett a világ abban, hogy – ha nem is végleg – elhallgatnak a fegyverek Gázában és Ciszjordániában, valamint újabb túszok kerülhetnek szabadlábra. Végül elutasította az Egyiptom és Katar által közvetített fegyverszüneti feltételeket a Hamász, de továbbra is zajlanak a tárgyalások – közölte egy magas rangú tisztségviselő az AFP hírügynökséggel a The Guardian cikke szerint.

A szervezet célja állítólag a háború befejezése, de szeretnék elérni azt is, hogy az izraeli katonák vonuljanak ki a Gázai övezetből. A Hamász általi feltételek ellentétben állnak az izraeli kormány álláspontjával. Benjamin Netanjahu korábban arról beszélt, hogy hamarosan támadást indíthatnak Rafah városa ellen a fegyverszüneti tárgyalások kimenetelétől függetlenül. Ráadásul hírszerzői források szerint egyértelmű, hogy a túszok nagy része Rafahban van.

Nem véletlen, hogy a bejelentés hatására a túszok családjainak képviselői, mindkét irányban leállították a forgalmat csütörtök reggel a Tel-Avivot átszelő Ajalon főúton, kezükben Vagy az elraboltak, vagy Rafah feliratú molinóval. Egyre többször emlegetik az elraboltak családtagjai, hogy már abban sem biztosak, hogy meg akarja menteni az izraeli túszokat Netanjahu, vagy egyszerűen csak a palesztinok elleni háborúhoz használta fel őket.

A hozzátartozók szerint a tervezett újabb hadművelet megindítása azt jelentené, hogy az izraeli miniszterelnök inkább az utóbbi szerint cselekszik.

„A Rafahba való belépés azt jelenti, hogy lemondunk az elraboltak életéről. Fél évig azt ígérték nekünk, hogy csak a harc hozza vissza az elhurcoltakat, de ma már mindannyian megértjük, hogy a még megmenthetőek kiszabadításának egyetlen módja a megállapodás"

- jelentették ki közleményükben.

Felszólítják a miniszterelnököt és a kabinetet: ne engedjenek a szélsőségesek nyomásának, akik az elraboltakat ürügyként használják a háború folytatására.

„Itt az ideje, hogy az életet válasszuk. Aki sorsukra hagyta őket, annak vissza is kell hoznia őket".

A most elutasított javaslat értelmében 40 napig szünetelt volna a harc a térségben, ez idő alatt a Hamász fokozatosan engedte volna szabadon a túszul ejtett izraeli nőket, minden harmadik napon hármat. A Hamász mintegy 250 túszt ejtett október 7-e óta, közülük 133-an vannak még fogságban, közülük izraeli titkosszolgálati értesülések szerint legkevesebben harmincnégyen már halottak.

Ugyanakkor Izrael a Rafah elleni támadás mellett északon is offenzívára készülhet, mégpedig a Hamásszal szövetséges libanoni Hezbollah ellen, félő azonban, hogy egy ilyen támadás a konfliktus kiszélesedésével járna. Mindeközben azért is rendszeresen kritika éri Izraelt, amiért megakadályozza a Gázába szánt segélyszállítmányok kézbesítését.

"Ha az ellenség szárazföldi inváziót indít Rafah ellen, leállítjuk a tárgyalásokat. Az ellenállás nem tárgyal tűz alatt. A szervezet álláspontja negatív a jelenlegi javaslatról a tűzszüneti és fogolycsere-tárgyalásokon. Azt akarjuk, hogy a háború azonnal leálljon, de nem bármi áron. Arról nem lehet szó, hogy átadjuk az elrabolt személyeket, és fennáll annak a lehetősége, hogy Izrael ismét megtámad minket"

- jelentette be Oszama Hamdan, a Hamász egyik vezetője az al-Manar televíziónak szerda este.

Hamdan hozzátette kitartanak amellett, hogy egyértelműen ki legyen mondva, hogy a háborút beszüntetik.

"A dokumentummal kapcsolatos összes észrevételünket továbbítottuk Egyiptomnak"

- mondta. A Hamász hivatalos szóvivői azt is kijelentették, hogy hajlandók folytatni a tárgyalásokat.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön azt közölte Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, hogy Izrael nem fogadja el a Hamász követelését a háború lezárásáról, és mindenképp támadást fog intézni Rafah ellen.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek