392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Az autósoknak csak az ötöde viszi szervízbe a járművét az ünnepi utazások előtt

10perc.hu
2021. 12. 18.
Az autósoknak csak az ötöde viszi szervízbe a járművét az ünnepi utazások előtt

A téli gumiabroncs és a hűtőfolyadék ellenőrzésén túl érdemes rutinszervízre is elvinni az autót, különösen hosszabb utak előtt, ahol ellenőrzik a futómű és a kopóalkatrészek állapotát és az akkumulátort.

Nagyon komoly és megszívlelendő felmérés adatait hozta nyilvánosságra a Smartsurance Technologies. Ebből kiderül, hogy idén karácsonykor családlátogatás miatt a magyar autósok 21 százaléka indul 150 kilométernél hosszabb útra, az érintetteknek azonban csak 22 százaléka viszi autóját rutinszervízre, ahol az autó műszaki állapota mellett ellenőrzik az akkumulátort és a fékeket is.

A 150 kilométernél hosszabb út előtt érdemes alaposan felmérni az autó műszaki állapotát, mivel az út hossza és a téli útviszonyok egyaránt próbára teszik a járművet, egy nem megfelelően karbantartott autó pedig életveszélyes is lehet, különösen igaz ez az idősebb autóknál.

Egészen megdöbbentő, hogy a gépjármű életkorának növekedésével folyamatosan ritkul azoknak az autótulajdonosoknak a száma, akik hosszabb út előtt rutinszervizbe viszik autójukat: míg az egy évnél fiatalabb autók esetében 66,7 százalék nézeti át a járművet, 11-15 éves autóknál ez az arány 23,1, a 15 évnél idősebb autóknál pedig mindösszesen 10,3 százalék.

A felmérés azt is vizsgálta, hogyan készítik fel a tulajdonosok az autóikat a téli időszakra: a válaszadók 86 százaléka jelezte téli gumira vált, 84 százalékuk kicseréli az ablakmosó-folyadékot, 70 százalékuk bekészíti az autóba a jégkaparót és a hóláncot.

Főkép forrása:
freepik.com
Címkék:
#Utazás

További cikkek