392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Megvan, hogy mikorra fog elkészülni a Sagrada Familia

10perc.hu
2024. 03. 25.
Megvan, hogy mikorra fog elkészülni a Sagrada Familia

A barcelonai Sagrada Familia több, mint 140 évvel az építkezés megkezdése után végre elkészül.

A hat torony közül az utolsó építésével befejeződik a bazilika épülete - jelentette be a múlt héten a helyszín kezeléséért felelős szervezet.

"A Nagyboldogasszony kápolna várhatóan 2025-ben, a Jézus Krisztus torony pedig 2026-ban készül el" - áll a Sagrada Familia 2023-as éves beszámolójának közzétételét bejelentő közleményében.

A Jézus Krisztus-torony 172,5 méter magas lesz, és egy 17 méter magas, négykarú kereszttel fejeződik be. Ha elkészül, a Sagrada Familia lesz a világ legmagasabb temploma, megelőzve a németországi Ulmi Münstert - közölte a CNN.

Az építkezés 1882-ben kezdődött az ünnepelt katalán építész, Antoni Gaudí tervei alapján, aki úgy döntött, hogy a monumentális építménynek 18 hatalmas, orsó alakú tornya lesz, amelyek mindegyike egy-egy bibliai alakot szimbolizál - a 12 apostolt, a négy evangélistát, Szűz Máriát és Jézust.  Amikor Gaudí 1926-ban meghalt, a projektnek csupán 10-15%-a épült meg, beleértve az egyik kereszthajót, a kriptát és az apszis falának egy részét. Az 1930-as évek végén a spanyol polgárháború megszakította az amúgy is lassú építkezést, amikor Gaudí - akinek a katedrális alatt található a sírja - terveinek és modelljeinek nagy része megsemmisült. A jelenlegi tervek a fennmaradt és rekonstruált anyagokon, valamint az eredeti újragondolt adaptációin alapulnak.

Az épületet 1984-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította, és 2010-ben XVI. Benedek pápa felszentelte.

A templom építése 137 éven át illegálisan zajlott, egészen 2019-ig, amikor a barcelonai városi tanács végre kiadta az építési engedélyt. A hatóságok csak 2016-ban fedezték fel az "anomáliát", hogy soha nem kapott építési engedélyt.


Főkép forrása:
Flickr

További cikkek