393.00 Ft

369.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Ausztrália a világörökség megmentője?

10perc.hu
2021. 03. 03.

Ausztráliának a világörökség részét képező tengeri területei a világ legnagyobb tengeri szén-dioxid raktárai között vannak egy UNESCO-jelentés szerint.

A világ 50 tengeri világörökségi helyszínét vizsgálva a szakértők arra jutottak, hogy a mangroveerdők (főképünkön), a tengeri növényzet és az árapályok területének mocsaras vidékei alkotta ökoszisztémák által összesen raktározott mintegy ötmilliárd tonnányi szén-dioxid 40 százalékát hat ausztráliai helyszín raktározza. Az ezekben az ökoszisztémákban tárolt nagy mennyiségű szén-dioxid az úgynevezett kék karbon.


A kék karbon ökoszisztémákat világszerte fenyegeti az emberi tevékenység és a klímaváltozás   Fotó: PhysOrg


Bár a Föld felszínének csupán kevesebb, mint egy százalékát borítják ilyen kék karbon ökoszisztémák, a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál szerint mégis ezek felelősek a világ óceánjai által elnyert szén-dioxid mennyiség mintegy feléért. Ráadásul a becslések szerint mintegy 30-szor gyorsabban nyelik el a szén-dioxidot, mint az esőerdők. Oscar Serrano, a jelentés egyik szerzője kiemelte, hogy ezeket a kék karbon ökoszisztémákat világszerte fenyegeti az emberi tevékenység és a klímaváltozás.

Főkép forrása:
wikipedia

További cikkek