392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Árvízveszély Ausztráliában, emberek ezreit evakuálják

10perc.hu/Fiát Gábor
2021. 03. 23.
Árvízveszély Ausztráliában, emberek ezreit evakuálják

A természeti katasztrófa sújtotta terület az ország legsűrűbben lakott területe Új- Dél-Wales állam, ahol iskolák százait is bezárják a hatóságok.

Évszázadonként előforduló árvíztömeg zúdult Ausztrália délkeleti partvidékére az utóbbi napokban. A természeti katasztrófa sújtotta Új- Dél-Wales állam – mely az ország legsűrűbben lakott területe – miniszterelnöke, Gladys Berejiklian közlése szerint 18 ezer ember evakuálását rendelték el, miközben 38 régiót minősítettek katasztrófa sújtotta övezetté. Legalább 8.800 sürgősségi segélyhívás érkezett a tűzoltókhoz, mentőkhöz, illetve a rendőrséghez. A hatóságok és a velük együttműködő sok száz önkéntes emberek százait mentették ki szorult helyzetükből a krízis kezdete óta.

Az oktatási hatóságok közlése szerint több mint 200 iskolát zártak be a térségben, ezek közül számos intézmény súlyosan megrongálódott az áradások következtében. Állatokat is mentenek a halál torkából a farmokról: lovakat, juhokat, szarvasmarhákat. Az állam középső északi partvidékét érinti legsúlyosabban a krízis, Berejiklian évszázadonként előforduló katasztrófa által sújtott térséggé nyilvánította a régiót.

Ugyanez a régió egy évvel ezelőtt óriási szárazsággal volt kénytelen megbirkózni: 2020 elején vízkorlátozásokat vezettek be, miközben példa nélküli bozóttüzek pusztítottak. Tudósok arra figyelmeztetnek, a kontinensnyi országnak egyre gyakrabban kell majd szembesülnie extrém időjárási körülményekkel a klímaváltozás hatásaként.



Sydney, az óceánparti metropolisz egyes részeit is érintik a kényszerintézkedések, melyeket az évtizedek óta nem tapasztalt árhullám hatására rendeltek el Ausztráliában. A város hatalmas kiterjedésű völgyében, Hawkesbury-Nepeanben a felduzzadt folyók 1961 óta nem látott vízszinteket eredményezhetnek a várakozások szerint. A Warragamba gáton – mely az azonos nevű folyó által táplált, a város fő ivóvízforrásául szolgáló Burragorang víztározó gátja – szombat délután a víz átcsapott a védműveken.

Nyolc millió ausztrál polgár figyelmét hívták fel a mai napon arra, hogy lehetőség szerint halassza el nem létfontosságú utazásait, munkáját pedig otthon végezze, amennyiben mód van rá. Egyes területeken ugyanis csak a hétfői nap folyamán 25 cm csapadék hullott, a napok óta tartó heves esőzések mintegy betetőzéseként. Összességében egyes vidékeken a lehullott csapadék összmennyisége eléri a 90 centimétert, ami több mint háromszorosa a márciusban szokásos csapadékmennyiségnek.



A heves esőzések a következő napokban is folytatódnak meteorológiai előrejelzések szerint, csak a hét vége felé várható enyhülés ebben a tekintetben. A későbbiekben az esőfelhők északi irányú áramlása következtében súlyos áradások várhatóak Queensland államban is, melyre, bár mostanáig korlátozottabb mértékben, szintén lesújtott már a természeti csapás. Az egészségügyi hatóságok közlése szerint az özönvíz Sydney és térsége Covid-19 elleni oltási programját is jelentősen visszaveti – írja az AFP hírügynökség.

Lakóházakban, gazdasági épületekben is jelentős károk keletkeztek, de ezek értékéről még nem készültek pontos kimutatások – jelentette ki Andrew Hall, az Insurance Council of Australia, az országos biztosítási hivatal vezetője. A biztosítókhoz az elmúlt napokban több mint ötezer kárigény bejelentés érkezett – tette hozzá. A hivatalosan katasztrófa sújtotta területekké nyilvánított régióban élő felnőttek személyenként 1000 ausztrál dollár (mintegy 238 ezer forint) vészhelyzeti kormánysegélyre jogosultak, míg a gyermekek esetében a támogatás összege 400 ausztrál dollár (mintegy 95 ezer forint).

Főkép forrása:
AFP

További cikkek