393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Arkansasban betiltják az abortuszt

10perc.hu/Fiát Gábor
2021. 03. 13.
Arkansasban betiltják az abortuszt

Az elfogadott törvény nyár előtt nem lép hatályba, a befolyásos ACLU polgárjogi szervezet pedig azonnal bejelentette, hogy megtámadja a döntést a bíróságon.

Az Egyesült Államok egyik déli tagállama, Arkansas törvényhozása elfogadott egy törvényt, amely még nemi erőszak, illetve vérfertőzés esetén is tiltaná a terhességmegszakítást az állam területén a jövőben. A lépés támogatói azt remélik, ezzel nyomást gyakorolhatnak az amerikai Legfelsőbb Bíróságra, hogy változtasson az iránypontként szolgáló 1973-as törvényen.

A korábbi elnök, Donald Trump tavaly októberben ugyanis Amy Coney Barrett-tet delegálta a Legfelsőbb Bíróság tagjai közé, ahol így 6:3 arányú konzervatív többség jött létre. Így megnőtt az esély arra, hogy fordulat álljon be, s megváltoztassák az 1973 óta hatályban lévő, úgynevezett Roe v Wade törvényt, mely biztosítja az abortuszhoz való jogot az amerikai nők számára.

Ha változás következne be a Legfelsőbb Bíróság álláspontjában, a tagállamoknak lehetőségük nyílna az abortusz saját hatáskörükben való szabályozására. Trump elnök a terhességmegszakítás rendíthetetlen ellenzőjévé vált, mivel így biztosíthatta az evangéliumi keresztény közösségek támogatását 2020-as újraválasztása érdekében – írta az AFP hírügynökség.



Az egyedüli kivétel az Arkansasban elfogadott törvény jövőbeni hatálya alól, ha az anya életének védelme érdekében van szükség sürgős beavatkozásra – jelentette be Asa Hutchinson, a keresztény konzervativizmusáról ismert déli állam kormányzója. A kormányzó elmondása szerint őszinte, hosszú ideje fennálló, az emberi élet védelme iránti mély elkötelezettsége miatt írta alá a törvényt. A helyi törvénykezés célja, hogy előkészítse a Legfelsőbb Bíróság jelenlegi törvénykezési gyakorlatának fordulatát, országos szinten.

Az Arkansasban elfogadott törvény nyár előtt nem lép hatályba, a befolyásos ACLU polgárjogi szervezet pedig azonnal bejelentette, hogy megtámadja a döntést a bíróságon. Az abortusz kérdése mélyen megosztja az amerikai társadalmat: sokan ellenzik a terhesség megszakítását, különösen az evangéliumi keresztény közösségek tagjai. Az utóbbi években számos déli, és közép-amerikai tagállam szigorította az abortusz engedélyezésével kapcsolatos törvényi rendelkezéseit. Ez nem kevés abortuszklinikát kényszerített arra, hogy befejezze működését az adott államok területén.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek