EUR: 369,28 Ft
USD: 343,07 Ft
CHF: 380,98 Ft
GBP: 430,28 Ft
RON: 74,51 Ft
RSD: 3,15 Ft

Mai névnap:

Arkansasban betiltják az abortuszt

Nagyvilág
10perc.hu/Fiát Gábor
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Az elfogadott törvény nyár előtt nem lép hatályba, a befolyásos ACLU polgárjogi szervezet pedig azonnal bejelentette, hogy megtámadja a döntést a bíróságon.

Az Egyesült Államok egyik déli tagállama, Arkansas törvényhozása elfogadott egy törvényt, amely még nemi erőszak, illetve vérfertőzés esetén is tiltaná a terhességmegszakítást az állam területén a jövőben. A lépés támogatói azt remélik, ezzel nyomást gyakorolhatnak az amerikai Legfelsőbb Bíróságra, hogy változtasson az iránypontként szolgáló 1973-as törvényen.

A korábbi elnök, Donald Trump tavaly októberben ugyanis Amy Coney Barrett-tet delegálta a Legfelsőbb Bíróság tagjai közé, ahol így 6:3 arányú konzervatív többség jött létre. Így megnőtt az esély arra, hogy fordulat álljon be, s megváltoztassák az 1973 óta hatályban lévő, úgynevezett Roe v Wade törvényt, mely biztosítja az abortuszhoz való jogot az amerikai nők számára.

Ha változás következne be a Legfelsőbb Bíróság álláspontjában, a tagállamoknak lehetőségük nyílna az abortusz saját hatáskörükben való szabályozására. Trump elnök a terhességmegszakítás rendíthetetlen ellenzőjévé vált, mivel így biztosíthatta az evangéliumi keresztény közösségek támogatását 2020-as újraválasztása érdekében – írta az AFP hírügynökség.


Asa Hutchinson, a keresztény konzervativizmusáról ismert déli állam kormányzója elmondása szerint őszinte, hosszú ideje fennálló, az emberi élet védelme iránti mély elkötelezettsége miatt írta alá a törvényt    Fotó: AFP


Az egyedüli kivétel az Arkansasban elfogadott törvény jövőbeni hatálya alól, ha az anya életének védelme érdekében van szükség sürgős beavatkozásra – jelentette be Asa Hutchinson, a keresztény konzervativizmusáról ismert déli állam kormányzója. A kormányzó elmondása szerint őszinte, hosszú ideje fennálló, az emberi élet védelme iránti mély elkötelezettsége miatt írta alá a törvényt. A helyi törvénykezés célja, hogy előkészítse a Legfelsőbb Bíróság jelenlegi törvénykezési gyakorlatának fordulatát, országos szinten.

Az Arkansasban elfogadott törvény nyár előtt nem lép hatályba, a befolyásos ACLU polgárjogi szervezet pedig azonnal bejelentette, hogy megtámadja a döntést a bíróságon. Az abortusz kérdése mélyen megosztja az amerikai társadalmat: sokan ellenzik a terhesség megszakítását, különösen az evangéliumi keresztény közösségek tagjai. Az utóbbi években számos déli, és közép-amerikai tagállam szigorította az abortusz engedélyezésével kapcsolatos törvényi rendelkezéseit. Ez nem kevés abortuszklinikát kényszerített arra, hogy befejezze működését az adott államok területén.