EUR: 380,98 Ft
USD: 350,39 Ft
CHF: 382,48 Ft
GBP: 432,87 Ft
RON: 76,97 Ft
RSD: 3,25 Ft

Mai névnap:

Akár 5 ezer forintot is elkérnek a karácsonyi bejgliért

Belföldi hírek
10perc.hu
4 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

Az ünnepi édesség árában már nemcsak a megemelkedett alapanyagárak, de az elszabadult energiadíjak is benne vannak.

Megdöbbentő becslést tettek közzé a cukrászok: egy nem tömegcikkgyártásban készülő 50 dekás bejgli ára akár 5 ezer forint is lehet. De még a legóvatosabb becslések szerint is 3000 forintnál kezdődhet a jó minőségű karácsonyi sütemény ára.

Az ATV Híradójának riportja szerint a bejglifronton minimum 20 százalékos lesz az áremelkedés, ami egyaránt érinti az alap ízek mellett a marcipános aszaltszilvást, áfonyás mákos és zserbós, illetve diabetikus bejglit is.

Lassan egyébként semmivel nem lehet otthon olcsóbban előállítani a bejglit, ugyanis itt is mindennek megemelkedik az ára. Az alapíznek számító mákos esetében a legkedveltebb karácsonyi sütemény alapanyagainak az ára, valamint a sütéshez elhasznált energia ára miatt több mint 3000 forintra jön ki egy hazai bejgli.


Semmivel nem lehet otthon olcsóbban előállítani a bejglit, ugyanis itt is mindennek megemelkedik az ára     Fotó: Pixabay


Mindenesetre a Magyar Cukrász Ipartestület idén, immár harmadik alkalommal rendezte meg az Év bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára. Nevezni hagyományos diós és mákos, valamint ínyenc kategóriában lehetett, összesen 50 „pályaművet” kellett a háromfős zsűrinek elbírálnia.

Megvannak a győztesek: a kesztölci Erika Cukrászdáé lett az év diós bejglije, a szegedi REÖK Kézműves Cukrászdáé az év mákos bejglije, ínyenc kategóriában pedig a balatongyöröki Promenád Kávéház pekándiós, karamellizált almás bejglije nyert.