EUR: 388,21 Ft
USD: 361,93 Ft
CHF: 394,09 Ft
GBP: 442,03 Ft
RON: 78,81 Ft
RSD: 3,31 Ft

Mai névnap:

2022 sem az újautók értékesítésének éve lesz

Autó
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Az új személyautók piacán várt idei további csökkenés oka elsődlegesen az iparágat érintő félvezetőhiány.

Idén további 1-2 százalékos csökkenés várható az újautó-eladások piacán a tavalyi 4,8 százalékos visszaesést követően, míg a kereskedők a használtautó-piacon is fél százalékos csökkenést várnak a tavalyi rekordszintű forgalom után.

A JóAutók.hu február közepén végzett felmérése szerint az új személyautók piacán várt csökkenés oka elsődlegesen az iparágat érintő félvezetőhiány. A válaszadók 31 százaléka nyilatkozott úgy, hogy idén megszűnik a félvezetőhiány, 48 százaléka jövőre várja ezt, miközben 21 százalék bizonytalan a chiphiány felszámolásának időpontjában.A kereskedők közel háromnegyede azzal számol, hogy a gyári árak 5 százaléknál nagyobb mértékben emelkednek idén, míg 70 százalékuk érzékelte azt, hogy az új autók hiánya miatt a kereslet egy része a használtautó-piacra tevődött át.

A használtautó-piacon az idei évre várt fél százalék körüli visszaesés a használtautó piacon a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tavalyi rekordszintű, 819 ezer tulajdonváltást számláló piaci forgalom idén is a 800 ezres szint felett maradhat.