393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

2022 sem az újautók értékesítésének éve lesz

10perc.hu
2022. 02. 25.
2022 sem az újautók értékesítésének éve lesz

Az új személyautók piacán várt idei további csökkenés oka elsődlegesen az iparágat érintő félvezetőhiány.

Idén további 1-2 százalékos csökkenés várható az újautó-eladások piacán a tavalyi 4,8 százalékos visszaesést követően, míg a kereskedők a használtautó-piacon is fél százalékos csökkenést várnak a tavalyi rekordszintű forgalom után.

A JóAutók.hu február közepén végzett felmérése szerint az új személyautók piacán várt csökkenés oka elsődlegesen az iparágat érintő félvezetőhiány. A válaszadók 31 százaléka nyilatkozott úgy, hogy idén megszűnik a félvezetőhiány, 48 százaléka jövőre várja ezt, miközben 21 százalék bizonytalan a chiphiány felszámolásának időpontjában.



A kereskedők közel háromnegyede azzal számol, hogy a gyári árak 5 százaléknál nagyobb mértékben emelkednek idén, míg 70 százalékuk érzékelte azt, hogy az új autók hiánya miatt a kereslet egy része a használtautó-piacra tevődött át.

A használtautó-piacon az idei évre várt fél százalék körüli visszaesés a használtautó piacon a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tavalyi rekordszintű, 819 ezer tulajdonváltást számláló piaci forgalom idén is a 800 ezres szint felett maradhat.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek