EUR: 391,25 Ft
USD: 368,76 Ft
CHF: 405,32 Ft
GBP: 451,21 Ft
RON: 78,68 Ft
RSD: 3,34 Ft

„Csúcsforgalom” a Marson!

Tech és tudomány
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: NASA

Amíg megkezdte első tudományos kutatássorozatát a vörös bolygón a NASA marsjárója, a Perseverance, addig kínai „kollégája”, Csu-zsung már felvételeket is küldött hazája nemzeti űrhivatalának.

A régi, rádiós hír szerint a hajóvonták találkozása volt tilos a folyók bizonyos részein, és ez mára lassan arra változik meg, hogy a marsjárók találkozása lesz tiltva a vörös bolygón. Persze a viccet félretéve, két, a Marson kutatásokat végző eszköz is jelentéseket küldött.

Megkezdte első tudományos kutatássorozatát a Marson a Perseverance. A NASA marsjárója dél felé tart, hogy megvizsgálja a Jezero kráter fenekét ősi mikrobiális élet jelei után kutatva. A missziót vezető kutatók a legimpozánsabb kőzet- és üledékmintákat azonosítják és begyűjtik, a jövőbeli missziók pedig lehozhatják ezeket a Földre alaposabb tanulmányozásra. A Perseverance kamerái több mint 75 ezer képet készítettek, mikrofonjai először rögzítettek a Marson hangokat.


Megkezdte a Mars felderítését a kínai, 1,85 méter magas és 240 kilogramm súlyú Csu-zsung, amely már el is küldte az első felvételeit a bolygóról      Fotó: Kínai Nemzeti Űrhivatal


Ugyanakkor az amerikai marsjáró nincs egyedül, hiszen május 22-én érte el a vörös bolygó felszínét, majd megkezdte a Mars felderítését kínai „kollégája”, 1,85 méter magas és 240 kilogramm súlyú Csu-zsung, amely már el is küldte az első felvételeit a bolygóról, ahol az Utopia Planitia nevű síkságon dolgozik három földi hónapon - 90 solon, vagyis marsi napon - keresztül.

Egy 360 fokos panorámaképen, amelyet a marsjáró terepnavigációs kamerája rögzített, mielőtt a rover elhagyta volna a leszálló platformot, az látható, hogy a leszállás helyén egyenletes a talaj. A távolban a Mars horizontja tűnik fel. A kamera a vörös bolygó felszínéről is készített képet. A felvételen a Mars felszíne viszonylag egyenletesnek tűnik, a talajon különböző méretű kövek láthatóak.