EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Felélednek a hitchcocki madarak…

Tech és tudomány
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: Wikipedia

Június közepéig ijesztegethetik az embereket a fiókáikat védelmező varjak, de Európában alig él olyan madár, amely támadásával közvetlen sérülést okozhat.

Sokan vannak vélhetően olvasóink között, akik látták Alfred Hitchcock talán leghíresebb filmjét, a Madarakat. Nos, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleménye szerint akár át is élhetjük a filmben látottakat, ugyanis június közepéig lakott területeken a fiókáikat védelmező madarak, elsősorban a varjúfélék, azon belül is a dolmányos varjak megtámadják az embert.


A dolmányos varjú mindenre képes, hogy védje a fiókáját, még az emberre is rátámad    Fotó: freepik.com


A madárszülők ilyenkor a fészket elhagyó, de még ügyetlen, és gyakran nem teljesen röpképes fiókáikat védelmezik. Nagyon érzékeny madárpárnál a fenyegető viselkedést már az is kiválthatja, ha az ember néhány tíz méterre megközelíti az egyébként nem is látható fióka rejtekhelyét. Az egyesület szerint Európában alig él olyan madár, amely támadásával közvetlen sérülést okozhat.

Támadó madarak esetében is hasonlóan kell eljárni, mint az emberre rontó kutyáknál: nem szabad hátat fordítani, szembe kell fordulni az állattal, karunkat széttárva mutassuk magunkat sokkal nagyobbnak és félelmetesebbnek, valamint kiabáljunk rá az állatra. Rámenősebb madarak esetén a védekezésre lehet használni a kezünk ügyében lévő szatyrot, táskát, kabátot vagy kalapot.


A fiókáit vezetgető hattyúkat, vagy a fészküket el kell kerülni    Fotó: freepik.com


Magyarországon leginkább a kis, szürke tollú fiókáival úszó bütyköshattyúpártól érdemes tartani, mert ha csónakkal vagy úszás közben óvatlanul megközelítjük a családot, az öregek a szárnyukkal és a csőrükkel fájdalmasan ütve támadhatnak. Ez a fürdőző gyerekek és a gyengébb fizikumú felnőttek számára komolyabb kockázatot jelenthet. Ezért a fiókáit vezetgető hattyúkat (vagy a fészküket) el kell kerülni.