EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Lassan ez a realitás! Magyarország kisodródhat az Európai Unióból

Külföldi hírek
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: Freepik

Megszűnik a lehetősége hazánknak, hogy vétózzon, ha megvalósul a francia-német intézményi reformterv, és több fontos kérdésben bevezetik a többségi döntéseket.

Nos, könnyedén megszűnhet annak a lehetősége, hogy Orbán Viktor szavaival élve Magyarország botot tegyen a küllők közé, és tüske legyen a köröm alatt akkor, amikor az Európai Unió a legfontosabb döntéseit meghozza. Ugyanis a belső reformok régóta terítéken vannak Brüsszelben – írta az ATV.

A francia és német kormány kedden be is mutat egy szakértői intézményi reformtervet, amiben egyszerűsített uniós intézményi rendszer, a nemzeti vétójogok megszüntetése és a jogállamiság fontossága is szerepel.

A nem hivatalos paktum, kategóriákba sorolná az országokat. A legfontosabb ügyekbe csak az első kategóriába tartozó államoknak lenne beleszólásuk, és lennének olyanok, akik csak partnerségi viszonyban állnának az Unióval. A szakértő szerint mindez kihívások elé állítaná a magyar kormányt.

"Ha a többiekkel együtt akar tartani a kormány, akkor fel kell adni számos szempontot, amit most képviselni próbál. Ha nem, akkor valóban megvan annak a lehetősége, hogy Magyarország kisodródjon a szélére. Ha a jogállamiságnál is tovább szigorítják a feltételeket, eljuthat egy ország olyan szintre, hogy pénzt sem kap az Európai Uniótól és a szavazati jogát is megvonják. Amit, ha végig gondol a magyar kormányzat, akkor egy nem túl fényes jövő elé néz az Európai Unión belül" - mondta Gyévai Zoltán, a Szabad Európa brüsszeli tudósítója.