EUR: 380,12 Ft
USD: 347,01 Ft
CHF: 394,37 Ft
GBP: 438,24 Ft
RON: 76,44 Ft
RSD: 3,24 Ft

Ők merre mennek – előre vagy hátra? Egy amerikai állam betiltaná az elektromos autókat

Külföldi hírek
10perc.hu
10 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

Míg 2035-től az Európai Unió már csak elektromos meghajtású járműveket szeretne látni az utakon, akárcsak Kalifornia állam, Wyoming vezetése kitiltaná területéről a villanyautókat.

Úgy tűnik, azért bőven vannak a világon olyanok, akik vagy gazdasági vagy egyéb okok miatt nem képesek haladni a korral. Az Egyesült Államokbeli Wyoming államban jutott eszébe Jim Anderson szenátornak, hogy benyújtson egy törvényjavaslatot, amely 2035-re betiltaná az elektromos autókat – szúrta ki a Villanyautosok.hu.

Az elektromos autók tilalmáról szóló wyoming-i törvényjavaslat nem véletlen, mert a hagyományosan republikánus állam gazdaságának jelentős részét a szénbányászat, az olaj és gáz kitermelés, valamint a finomítás, továbbá a petróleum termékek kis és nagykereskedelme jelenti.

A törvénytervezet ezen felül olyan érveket vonultat fel, miszerint Wyoming autópálya hálózata nem rendelkezik megfelelő töltőinfrastruktúrával, illetve a töltőhálózat kiépítése óriási beruházás lenne. Mindeközben a helyi politikusok az akkumulátorok újrahasznosításának és ártalmatlanításának környezetbarát lehetőségeiről sincsenek egyelőre meggyőződve.


A törvénytervezet szerint a töltőhálózat kiépítése óriási beruházás lenne     Fotó: Pixabay


Az eset azért is érdekes, mert Kalifornia az élen jár az elektromos átállás tekintetében. Az állam vezetése tavaly nyáron ugyanis úgy döntött, hogy 2035-től betiltja a belsőégésű motorral szerelt autók forgalmazását.

A szabályozás alapján az első határidő 2026 lenne, amikorra az értékesített új autók harmadának úgynevezett nulla-kibocsátásúnak kell lennie: ez az arány idén az első negyedévben 16 százalék volt Kaliforniában, vagyis az előírás fele.