EUR: 388,45 Ft
USD: 370,45 Ft
CHF: 403,19 Ft
GBP: 448,76 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,31 Ft

Megszűnik az Apple Daily!

Külföldi hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: BBC

A kínai „demokrácia” újabb bizonyítékaként a hongkongi lapot működtető Next Digital ma készíti el az újság utolsó, holnap megjelenő példányát.

Úgy tűnik, tényleg semmilyen ellenzéki megnyilvánulást nem tűrnek el a hatóságok a Kínához visszacsatolt Hongkongban. Előbb a helyi rendőrség nemzetbiztonságért felelős egysége múlt csütörtökön nagyszabású, meglepetésszerű razziában a lap öt vezető munkatársát vette őrizetbe az Apple Daily nyomtatott, illetve internetes kiadásában is megjelent cikkek tartalmára hivatkozva.

Majd zárolták a laphoz kötődő három cég tizennyolcmillió hongkongi dolláros (680 millió forintnyi) vagyonát, majd a főszerkesztő és a lapkiadó ellen múlt pénteken vádat emeltek külföldi erőkkel történő összejátszás miatt. Végül ma őrizetbe vették az Apple Daily hongkongi lap vezércikkíróját, Yeung Ching-keet, mondván, megsértette a nemzetbiztonsági törvényt.


Tavaly augusztusban a rendőrség már őrizetbe vette Jimmy Lait, az Apple Daily alapítóját, aki jelenleg is börtönben van    Fotó: BBC


Ezek után vélhetően senki sem lepődött meg azon, hogy az Apple Dailyt működtető Next Digital ma közölte, hogy holnap adják ki a lap utolsó példányát. A döntést az erről szóló közleményben a "Hongkongban jelenleg uralkodó körülményekkel" indokolták. A lap angol nyelvű hírszolgáltatója, valamint pénzügyi hírekkel foglalkozó weboldala már kedden felfüggesztette működését, a naponta jelentkező hírműsorát pedig hétfő este sugározták utoljára.

Tavaly augusztusban a rendőrség már őrizetbe vette Jimmy Lait, az Apple Daily alapítóját, és a laphoz kötődő kilenc másik ember - köztük Lai fia - is rács mögé került a nemzetbiztonsági törvény megsértése, valamint csalás gyanújával. Lai jelenleg börtönbüntetését tölti.