EUR: 391,25 Ft
USD: 368,76 Ft
CHF: 405,32 Ft
GBP: 451,21 Ft
RON: 78,68 Ft
RSD: 3,34 Ft

„Ez a fajta kapcsolat nem volt a Teremtő tervében…”

Külföldi hírek
10perc.hu/Fiát Gábor
2 éve
Kiemelt kép: skynews

Katolikus egyház a legújabb vatikáni állásfoglalás szerint nem oszt áldást az azonos neműek élettársi kapcsolatára.

Ferenc pápa példa nélküli módon üdvözölte az LMBTQ közösség tagjait pápaságának kezdeti időszakában. Ki vagyok én, hogy ítélkezzek felettük? – tette fel a kérdést, mára híressé vált mondásával. Az egyházfő ezzel azokat a meleg párokat szólította meg, akikben másságuk ellenére megvan a törekvés arra, hogy keresztényként éljék életüket.

Ezek után joggal merülhetett fel, van-e az egyháznak hatalma áldás gyakorlására azonos nemű párok esetében? A nagyhatalmú vatikáni hivatal, az egyházi doktrínák védelméért felelős Hit Hivatalának Kongregációja a korábban feltett kérdésre válaszul adott ki nyilatkozatot. Negatív a válasz olvasata, melyet Luis Ladaria bíboros, a még 1542-ben, az eretnekségi ügyek kivizsgálása céljából létrehozott doktrínák hivatala vezetője jegyez.

A Hittani Kongregáció bemutatta Ferenc pápának a dokumentumot, aki beleegyezését adta a kételyre adott válasz és a kísérő magyarázat közzétételéhez, amelyet Luis Ladaria bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa és Giacomo Morandi érsek-titkár írt alá.

 „Áldás nem adható számukra, mert mindannak, ami áldásban részesíthető objektíven és pozitívan rendeltnek kell lennie, jóindulatot/kegyelmet kell kifejeznie Isten akaratának megfelelően, ahogy az meg van írva a teremtés könyvében, és ahogyan arról megvilágosította a hívőket Jézus Krisztus, az ő egyetlen fia” – áll a Hittani Kongregáció közleményében.


Luis Ladaria bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa írta alá a közleményt    Fotó Vatican News


Ezért nem megengedett áldásban részesíteni azonos neműek partneri, élettársi kapcsolatait, még ha azok szilárdak is, mivel azok házasságon kívüli szexuális kapcsolatot hordoznak. Kívül esnek egy férfi és egy nő felbonthatatlan eggyé válásán mely lehetővé teszi az élet utódokra történő átörökítését. Az állásfoglalás hangsúlyozza: az azonos neműek kapcsolatai is hordozhatnak pozitív elemeket, melyek értékkel bírnak, de ezek nem teszik legitimmé megáldásukat, mivel egy olyan kapcsolatról van szó, mely nem volt része a Teremtő terveinek.

A hivatal tagadja, hogy a deklaráció igazságtalan, diszkriminatív lenne. Ellenkezőleg, emlékeztető a liturgiai rítus igazságára és a szentségek természetes voltára, de az egyház a házasságot kizárólagosan egy férfi és egy nő uniójának tekinti – írta az AFP.

A Vatikán megosztottságát a kérdésben hűen tükrözi egy tavaly októberben kiadott dokumentum: a katolikus egyházfő támogatásáról biztosította az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatait, később viszont az egyházi állam pontosította azt, arra helyezve  a hangsúlyt, hogy a pápa ellenzi az azonos neműek házasságát.