EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Elpusztult Manukura, a világ egyik legritkább madara

Külföldi hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: Guardian

Manukura, az új-zélandi fehér kivi egy megtermékenyítetlen tojás miatt betegedett meg, amelyet nem képes lerakni, és a műtét sem segített rajta.

Nagyon rossz hírről számolt be a The Guardian: elpusztult Manukura, a világ egyik legritkább madara. Az új-zélandi fehér kivit december elején szállították be az Új-Zéland Északi-szigetén fekvő Palmerston North-beli Massey Egyetem vadon élő állatokkal foglalkozó kórházába, mivel a vadőrök azt észlelték, hogy veszített a súlyából. A vizsgálat megállapította, hogy egy megtermékenyítetlen tojás miatt betegedett meg, amelyet nem képes lerakni. Bár műtéti úton sikerült eltávolítani, a madár nem tudott felépülni és elpusztult.


Manukurának nagy rajongótábora volt, képeskönyvet ihletett, játékokat mintáztak róla és emléktárgyak is készültek a képmásával      Fotó: facebook


Manukura volt az első fehér kivi, amely egy tenyészprogram eredményeként bújt ki a tojásból 2011 májusában. A röpképtelen nagytestű madár nem albínó kivi volt, hanem a leucizmus nevű genetikai állapot miatt volt fehér tollazatú. Az új-zélandi Pukaha Mount Bruce természetvédelmi központ "nagyköveteként" a ritka állatfajok védelmének fontosságára hívta fel Manukura a figyelmet. Nagy rajongótábora volt, képeskönyvet ihletett, játékokat mintáztak róla és emléktárgyak is készültek a képmásával.