EUR: 391,25 Ft
USD: 368,76 Ft
CHF: 405,32 Ft
GBP: 451,21 Ft
RON: 78,68 Ft
RSD: 3,34 Ft

Igazságos megítélést Szent II. János Pálnak

Külföldi hírek
10perc.hu/MTI
2 éve
Kiemelt kép: wikipedia.org

Az egykori pápát a pedofília állítólagos eltussolása miatt érő rágalmak terjesztésének megállítására szólítanak fel lengyel egyetemi professzorok.

Úgy tűnik, igencsak megosztja a lengyel közvéleményt az a nemrég napvilágra került információ, miszerint a lengyel nemzetiségű pápa, Szent II. János Pál – eredeti neve Karol Wojtyla – tudott a volt amerikai bíboros, washingtoni érsek, Theodore Edgar McCarrick által elkövetett visszaélésekről, pedofil cselekedeteiről, és ennek ellenére magasabb rangra emelte, washingtoni érsekké nevezte ki. A zaklatások miatt 2018-ban lemondó amerikai bíborosra vonatkozó dossziét a Vatikán november elején hozta nyilvánosságra.


Szent II. János Pál pápa és a pedofil bűnökkel megvádolt Theodore Edgar McCarrick a Vatikánban     Fotó: associatedpress


Vannak olyanok, akik II. János Pált egyházi személyek pedofil tetteinek eltussolásával vádolják, és emlékének kiszorítását követelik a közéletből. Az egykori pápa mellett fellépő professzorok szerint  Szent II. János Pál világviszonylatban is az emberek és a nemzetek szabadsága eszméjének jelentős úttörője volt, óriási szerepet töltött be a közép- és kelet-európai nemzeteknek a Szovjetunió uralma alóli felszabadulásában. Lengyelországban pedig a kommunizmus idején, a Szolidaritás mozgalom és az 1981-es hadiállapot időszakában "a lengyelek szellemi vezetőjének" számított.

A McCarrick-jelentéssel kapcsolatban több lengyel szakértő rámutatott: II. János Pál 2000-ben, amikor az amerikai főpapot, nem tudhatott pedofil tetteiről, mivel az ezekre vonatkozó vádak csak 2017-ben, évekkel II. János Pál halála után merültek fel – emelik ki a lengyel egyháztörténészek.