EUR: 380,12 Ft
USD: 347,01 Ft
CHF: 394,37 Ft
GBP: 438,24 Ft
RON: 76,44 Ft
RSD: 3,24 Ft

Megrohanta az izraeli hadsereg az Al-Shifa kórházat

Izraeli-palesztin háború
10perc.hu
1 hete
Kiemelt kép: X (Twitter)/IDF

Az IDF kommandósai a kórház nyugati szárnyába hatoltak be, és az épületen belülről is hallatszódtak robbanások és lövöldözések.

Az izraeli hadsereg erői éjjel behatoltak a Hamász irányítóközpontjaként meghatározott Sífa Kórházba a Gázai övezet északi részén - jelentette be a hadsereg katonai szóvivője. Az izraeli erők a Sífa kórházban megadásra szólították fel a Hamász összes ott tartózkodó terroristáját. Az épületegyüttes alatt hírszerzési információk szerint a Hamász ellenőrző központja és rejtőzködési helye van.

A hadsereg nem sokkal megérkezése előtt tájékoztatta a kórház vezetőségét a razzia időpontjáról. A hadsereg külföldi szóvivője, Peter Lerner azt mondta, hogy a hadsereg célja a Hamász legyőzése és esetleg túszok kiszabadítása. Az épületben, ahol rettenetes körülmények uralkodnak a több mint egy hónapja tartó izraeli bombázások következtében, több ezer palesztin civil tartózkodik jelenleg is.


A kórház épületében már három koraszülött csecsemő vesztette életét a borzalmas állapotok miatt     Fotó: BBC


A Reuters a gázai egészségügyi minisztert, Munir al-Bursh nyilatkozatát idézi, mely szerint az izraeli hadsereg a kórház nyugati szárnyába hatolt be, és az épületen belülről is hallottak robbanásokat. Az Al Jazeerának nyilatkozó gázai egészségügyi szereplők arról beszéltek, hogy az izraeli katonák a sürgősségi osztályt és a műtőket is átnézték, és többször lövéseket is lehetett hallani. A Reuters, hasonlóan a többi nyugati hírügynökséghez, nem tudta független forrásokból megerősíteni ezeket a híreket.

A Hamász közleménye szerint az épületben 650 páciens és 5-7 ezer civil lehet, akik a bombázások miatt menekültek be, és a közigazgatási feladatokat is ellátó terrorszervezet azt állítja, hogy se elég üzemanyag, se elég víz nincs az épületben, ahol már három koraszülött csecsemő vesztette életét az állapotok miatt. Kedd reggeli hír volt, hogy a WHO szerint a gázai Al-Shifa kórház már eltemetni sem tudja a halottakat, ezért tömegsírokat ástak a kórház mellett.